A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagyot nyertek az orosz cégek a nyugatiak távozásával


Oroszország új vállalkozói rétegét kevesen ismerik az országon kívül, és nem kerültek fel az amerikai vagy az uniós szankciós listákra


Az orosz vállalkozások gyorsan betöltik a nemzetközi vállalatok által hagyott űrt, és hasznot húznak abból, hogy kedvezményes áron felvásárolják a távozó nyugati cégek eszközeit – jelentette a Bloomberg a hét elején – írja az Oroszhirek.hu.

Az amerikai gyorsétteremóriás McDonald’s, a Ball csomagolóanyag-gyártó csoport és a Henkel vegyszergyártó csak néhány azok közül a vállalatok közül, amelyek a szankciók és saját befektetőik által gyakorolt erős nemzetközi nyomás miatt hagyták el Oroszországot, miután Moszkva megkezdte hadműveletét Ukrajnában – írja az Oroszhirek.hu.

Az AK&M hír- és kutatási ügynökség becslése szerint a nyugati cégek 2022-ben és az idei év első felében legalább 21 milliárd dollár értékben adtak el üzleteket Oroszországban.

Oroszország új vállalkozói rétegét kevesen ismerik az országon kívül, és nem kerültek fel az amerikai vagy az uniós szankciós listákra – írja az amerikai hírügynökség.

Példaként Alekszej Szagal Arnest csoportját említették, amely kozmetikumokra és háztartási cikkekre összpontosított, mielőtt tavaly szeptemberben 530 millió dollárért megvásárolta a Ball oroszországi italcsomagolási üzletágát. A csoport ezután idén augusztusban jelképes egy euróért megszerezte a világ második legnagyobb sörgyára, a Heineken oroszországi eszközeinek száz százalékát.

Alekszandr Govor, akinek vagyona a szénüzletből származik, vette át a McDonald’s oroszországi üzletét, miután az amerikai óriás úgy döntött, hogy elhagyja a piacot. A láncot Vkuszno i Tocska (Finom és Pont) névre átnevezve Govor megvásárolta mind a 850 oroszországi éttermét a korábbi franchise-nak, és ezzel jelentős lépést tett a korábban mindössze 25 éttermet működtető cégével.

Júniusban az átnevezett gyorsétteremlánc arról számolt be, hogy új tulajdonosa szerint az elmúlt évben több mint 500 millió látogatást regisztrált, és ezzel felülmúlta az eredeti amerikai láncot.

Néhány ismert üzletember is profitált a nyugati cégek elvándorlásából. Oroszország leggazdagabb embere, Vlagyimir Potanyin, aki a Norilsk Nickel bányászati óriás tulajdonosa, tavaly vásárolta meg a Rosbankot a francia Societe Generale bankcsoporttól. A milliárdost 2022 decemberében az Egyesült Államok és Nagy-Britannia személyi szankciókkal sújtotta.

A multinacionális cégek távozásának célja az orosz gazdaság gyengítése volt, de egyes szakértők szerint a valóságban ez az új üzletemberhullám kezére játszott, különösen, hogy Moszkva kizárta a nyugati cégek egyszerű távozását.

Az elidegenítési eljárásokat szabályozó hatályos törvények értelmében az Oroszországot elhagyó cégeknek 50 százalékos árengedménnyel kell eladniuk eszközeiket. Az eladáshoz kormányzati engedélyt is be kell szerezniük, és kötelező hozzájárulást kell fizetniük az orosz költségvetésbe, amely a vállalat országbeli eszközei piaci értékének legalább 10 százalékát teszi ki.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések