A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megmaradnak a munkahelyek Dunaújvárosban – fejlesztik a Dunai Vasművet

Támogató nyilatkozatot adott a dunaújvárosi vasmű megmentése érdekében Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és a Fejér Vármegyei Kormányhivatal közötti környezetvédelmi szerződés megkötéséhez.

Állások ezrei is megmaradnak, illetve korszerűbb technológiára tér át a Vasmű – írja a DUOL.hu.  Az új tulajdonos, a Liberty Steel Central Europe Kft. – élve a jogszabályi lehetőséggel – kérte a környezetvédelmi hatósági szerződés megkötését, amire a Miniszterelnökséget vezető miniszter jóváhagyása után kerülhet sor.

A Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. a "szénalapú acélgyártásról" a környezetkímélőbb, elektromos ívkemencés technológiára térne át, amellyel mintegy 80 százalékkal csökkenti a működése során keletkező szén-dioxid-kibocsátást. Az új technológia bevezetése 1,5-2 év alatt valósulhat meg, addig pedig szükség van az ilyen szabályozásra.

Mint ismeretes a felszámolás alatt álló Dunaferr acélipari tevékenysége ellátásához szükséges eszközeit, berendezéseit a két céltársaságon – Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-n - keresztül, azok működés biztonságának fenntartása mellett, nyílt tenderen a Liberty Steel Central Europe Kft. nyerte el, amely a Liberty Steel Group magyarországi vállalata. Ezév október 20-a óta a dunaújvárosi vasmű Liberty Dunaújváros néven működik tovább.

A saját acélipar Magyarország gazdasági szuverenitása szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, a dunaújvárosi acélgyártás működtetése ezért stratégiai fontosságú közérdek

– áll a Miniszterelnökség közleményében. 

Pénteken a környezetvédelmi hatósági eljáráson túl megkezdődtek a tárgyalások a Liberty képviselői és vasműs reprezentatív érdekképviseletek között. Az ott elhangzottak alapján első lépésként a meleghengermű beindítása a cél, amelyhez elő kell teremteni a feltételeket. Ennek egyik lépése, hogy a létszámhiányt munkavállalói átirányításokkal orvosolják.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések