A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Éles váltás a közösségi médiában, négyszer annyi a palesztinpárti tartalom

Míg az október 7-i terrortámadás után még nagyjából kiegyensúlyozott volt a közösségi média, később egyértelműen a palesztinpárti bejegyzések kerültek többségbe – derült ki a The Economist vizsgálatából. Módszerük az volt, hogy a mesterséges intelligencia segítségével az X-en, az Instagramon és a YouTube-on vizsgáltak meg egymillió bejegyzést a témában.

Eredményeik szerint az idő elteltével éles fordulat következett be: október 19-re 3,9-szer több palesztinpárti bejegyzés vagy hozzászólás született, mint Izrael-párti.


A cikk emlékeztet rá, hogy Izrael sokkal rosszabb színben tűnik fel a közösségi médiában, mint a közvélemény-kutatásokban. A YouGov felmérése szerint például az Egyesült Államokban október 20-án három Izrael-párti jutott minden palesztinpártira, ugyanezen a napon a közösségi médiában mégis kétszeres túlsúlyban voltak a palesztinpárti bejegyzések.

Hogy miért ilyen óriási szakadék, arra a The Economist csak rövid magyarázatot ad. 

Szerintük fontos tényező lehet a kor.

 A fiatalok, akik nagyobb arányban használják a közösségi médiát, gyakrabban a palesztinokat támogatják. Idesorolták még, hogy az idősebb generáció köreiben népszerűbb Facebookot nem vizsgálták, miközben valószínűleg ott a legbarátságosabbak Izraellel. Úgy vélik, általánosságban az Izraelt támogatók nem olyan hevesek az online térben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések