A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyszerre fejleszti a magyar haderőt és a hadiipart a Honvédelmi Minisztérium

A magyar haderőt ütőképessé, a hadiipart pedig versenyképessé kell tennünk, mert ez az ország biztonságának garantálása mellett a gazdaság növekedését is szolgálja – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn, a védelmiipari beszállító-fejlesztési program konferenciáján.

A korábbi kormányok elhibázott katonapolitikája azt eredményezte, hogy a Magyar Honvédség leépült. A 2010-es kormányváltás után azonban az Orbán-kormány felismerte, hogy a magyar emberek védelmének garantálásához a haderőt meg kell erősíteni, az önálló védelmi ipart pedig vissza kell építeni, ezért indult el 2016-ban a honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelynek végrehajtása mellett a kormány továbbra is elkötelezett – hangsúlyozta a tárcavezető.

Kiemelte:

mára a biztonsági helyzet megváltozott és folyamatos a migrációs nyomás az országon, így a haderő és védelmi ipar fejlesztéséről szóló, időben meghozott döntés mára helyzeti előnnyé, stratégiai lehetőséggé vált Magyarország számára.

Elmondta: a védelmi ipar fejlesztése érdekében számos nagyvállalattal kötöttek stratégiai megállapodást és hoztak létre vegyesvállalatot, például a Rheinmetall-lal, a Dynamit Nobel Defence-szel, az Airbus Helicoptersszel vagy a török Nurol Makinával.

A cél az, hogy a magyar tulajdonú vállalatok minél nagyobb arányban tudjanak bekapcsolódni a védelmi ipari fejlesztésbe és termelésbe, és minél több magyar vállalat érjen el NATO-beszállítói minősítést, hogy szakértelmével, tapasztalatával, innovatív ötleteivel hozzá tudjon járulni a nemzeti ellenálló képesség növeléséhez

– emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A tárcavezető elmondta, ennek érdekében szervezték meg a beszállítófejlesztési programot és alakították ki a támogató intézményrendszert. A program pályázati rendszerben fog működni, a Focus Venture Zrt. kezelésében védelmi ipari tőkealap jön létre, a vissza nem térítendő támogatásokat pedig az N7 Zrt. keretein belül fogják kezelni – közölte az MTI.

A miniszter kiemelte: szeretnék elérni, hogy a védelmi iparágon belül a magyar beszállítói arány a mostani duplájára emelkedjen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések