A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A spanyol parlament újraválasztotta miniszterelnökké Pedro Sánchezt


A spanyol parlament újraválasztotta miniszterelnökké Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát csütörtökön Madridban.


A jelöltet a 350 fős törvényhozásban 179 képviselő támogatta, 171-en ellene szavaztak. Megválasztásához abszolút többségre, legalább 176 voksra volt szüksége.

Pedro Sáncheznek beiktatásához esküt kell tennie az alkotmányra VI. Fülöp király jelenlétében, majd várhatóan megnevezi kormányának tagjait.

A PSOE október végén koalíciós megállapodást kötött a több baloldali pártot tömörítő Sumar formációval.

"Spanyolország nevében, Spanyolország érdekében, a spanyolok közötti egyetértésért amnesztiát adunk a katalán függetlenségi folyamat során vádemelés alá vont személyeknek. Ez egy olyan intézkedés, amelyet a katalán társadalom jelentős része kért, és amelyet politikai képviselőinek 80 százaléka, valamint az ülésteremben jelenlévő erők többsége jóváhagyott" - indokolt miniszterelnök-jelölti programbeszédében Pedro Sánchez.

Pedro Sánchez újbóli kormányfővé választása esetére elkötelezte magát

Palesztina elismerése mellett önálló államként,

amelyet a palesztin nép által jogosan követelt igénynek és a fennálló konfliktus megoldásának nevezett. Mindazonáltal egyrészt azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt, elítélve a "palesztinok válogatás nélküli gyilkolását" Gázában és Ciszjordániában, másrészt kifejezte, hogy Spanyolország "Izraellel van" az október 7-én elszenvedett terrortámadás elutasításában és megválaszolásában.

Programjának elemeit ismertetve szerdán kiemelte: a haladás útját kínálja, és egyetlen célja a spanyolok életének javítása, előmozdítva az európai értékeket és a pluralitásról folytatott párbeszédet. Tervezett intézkedésként bejelentette a többi közt az élelmiszerek jelenleg érvényes kedvezményes általános forgalmi adójának fenntartását a következő fél évben, ingyenes tömegközlekedés biztosítását a kis-, és fiatalkorúak számára, valamint a munkanélkülieknek, továbbá

a munkaidő csökkentését heti 37,5 órára.
Pedro Sánchezt október elején kérte fel a posztra IV. Fülöp király, miután a júliusi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását.

Beiktatásához esküt kell tennie az alkotmányra VI. Fülöp király jelenlétében, majd várhatóan megnevezi kormányának tagjait.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések