A sűrű, kiadós favágólevesnél finomabb nem is kell a vasárnapi asztalra.
A sok-sok zöldséggel és hússal készülő favágóleves annyira sűrű, hogy megáll benne a kanál. Füstölt szalonnás alappal indít, erre kerül a sertéscomb, a zöldségek és a gomba. Második fogásnak már ne is gondolkodj különösebben nehéz ételben: egy jó, remegős túrógombóc pont megfelelő lesz.
Hozzávalók 4 személyre
👉 50 dkg sertéscomb
👉 15 dkg gomba
👉 10 dkg füstölt szalonna
👉 10 dkg zöldborsó
👉 10 dkg tejföl
👉 7 g sűrített paradicsom (1 kis doboz)
👉 2 sárgarépa
👉 2 közepes krumpli
👉 2 teáskanál pirospaprika
👉 1 hagyma
👉 1 fehérrépa
👉 1 teáskanál liszt
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A szalonnát kockázd fel, a zsírját olvaszd ki. A pörcöket tedd félre.
Amíg a szalonna kisül, kockázd fel a húst, és aprítsd fel a hagymát. A kiolvasztott zsíron előbb párold üvegesre a hagymát, majd dobd rá a húst, és pirítsd fehéredésig. Húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és a sűrített paradicsomot, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, szórd meg sóval és borssal, és kezdd el főzni. Amikor felforrt, vedd a lángot kicsire.
Közben készítsd elő a többi hozzávalót: szeleteld fel a gombát, a sárgarépát, a fehérrépát és a krumplit pedig pucold meg, és vágd tetszőleges darabokra. Fél óra főzés után a zöldborsóval együtt add őket a húshoz. Ha szükséges, pótold még alatta a folyadékot, hogy sűrű legyen, de azért ellepje a hozzávalókat. További fél óra kell ahhoz, hogy a hús és a zöldségek is megpuhuljanak. Ekkor a lisztből és a tejfölből készíts habarást, ezzel sűrítsd be a levest. Egy utolsót forralj még rajta, pakold bele vissza a szalonnapörcöket, és tálald.
Ha még gazdagabbra szeretnéd, főzz bele házi csipetkét.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések