A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mikrochipeket építenek be az élelmiszerekbe: ennek egyik úttörője a parmezán sajt


A híres olasz parmezán sajtot hivatalosan csupán Olaszország néhány régiójában lehet előállítani, és az Európai Unióban oltalom alatt áll. Mindazonáltal ez a világ legtöbbet hamisított sajtja, és a hamis parmezán piacának mérete óriási. Az olasz termelők most új módszert vetnek be a hamisítványok ellen: mikrochipet ültetnek a parmezán héjába. 

A híres olasz parmigiano reggiano az egyetlen olyan sajt, amelyet Európában hivatalosan parmezánnak lehet nevezni. A középkorig visszavezethető történettel rendelkező sajt 1996-ban kapta meg az EU által elismert, oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM).

ENNEK ÉRTELMÉBEN A VALÓDI PARMEZÁNT CSAK ÉSZAK-OLASZORSZÁG NÉHÁNY RÉGIÓJÁBAN LEHET ELŐÁLLÍTANI, BELEÉRTVE PARMA ÉS REGGIO EMILIA TARTOMÁNYOKAT.

A szabályok szerint az átlagosan 40 kilogrammos sajtkorongokat legalább 12 hónapig kell érlelni, majd az előállítás után két évvel szakértők ellenőrzik a sajtokat, hogy garantálják a magas minőséget.

Ezzel együtt az olasz parmezánkészítők már egy évszázada küzdenek a hamisítók ellen, különösen, hogy ez a világ legtöbbet hamisított sajtja, az EU által elfogadott oltalmat pedig nem mindenhol ismerik el.

A Parmigiano Reggiano Consortium (PRC) nevű iparági szervezet becslései szerint

A HAMISÍTOTT PARMEZÁNOK PIACÁNAK ÉVES MÉRETE ELÉRI AZ 1,6 MILLIÁRD EURÓS SZINTET, SZEMBEN AZ EREDETI PARMEZÁNOK 2,9 MILLIÁRD EURÓS PIACÁVAL

– ez utóbbi adat tavalyi, egyben rekord erős évet jelzett a parmezán piacán.

A gyártók most egy új hitelesítési módszerrel igyekeznek felvenni a harcot a hamisítók ellen: egy sószem méretű mikrochipet ültetnek be 120 ezer parmezán héjába.

A GYÁRTÓK SZERINT EZEK TELJESEN BIZTONSÁGOSAK, VAGYIS A FOGYASZTÓK AKÁR LE IS NYELHETIK A CHIPEKET.

Ez azonban nem valószínű, tekintve, hogy a kemény héjat általában nem fogyasztják el – hangsúlyozzák.

A chipek lényegében hosszú élettartamú, beolvasható élelmiszercímkeként működnek, és lehetővé teszik, hogy a sajtok visszakövethetők legyenek a származási helyig. A műszereket az amerikai p-Chip Corporation nevű amerikai vállalat gyártotta.

Az olasz termelők egyébként nem csupán az illegális hamisítókkal küzdenek, hanem azzal is, hogy sok helyen nem ismerik el az EU OEM státuszát. A PRC tavaly például sikeresen blokkolta a Kraft Heinz amerikai élelmiszeripari óriást, amikor az Ecuadorban be akarta jegyeztetni a „Kraft parmezán sajtot". Ezt az iparági szervezet akkor jelentős győzelemként értékelte.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések