A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Húszfős magyar mentőosztag indult a barlangászért, aki ezer méter mélyen lett rosszul Törökországban


Pénteken kezdik felszínre hozni azt a neves amerikai barlangkutatót, aki szeptember első napjaiban lett rosszul ezer méter mélyen, a törökországi Taurus-hegységben található Morca-barlangban. Mark Dickey mentésén magyar barlangászok is dolgoznak, csütörtök este pedig újabb húszfős magyar mentőosztag indult a segítségére. 

A nemzetközi barlangkutató expedíció augusztus végén indult Törökország déli részén, a barlangász pár nap múlva gyomorvérzés miatt válságos állapotba került. Olyan orvoscsapatot kellett keresni hozzá, ami képes azonnal elindulni és -1040 méter mélyre lejutva életmentő beavatkozásokat végezni rajta. Elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat volt képes erre: a négyfős magyar egészségügyi csapathoz azóta csatlakoztak horvát, olasz, bolgár és szlovén mentők is.

A barlangi mentések történetében világrekordnak számít az ilyen mélységben végrehajtott akció.

A férfi állapotát stabilizálták, gyógyszereket és vérátömlesztést kapott, már lábra is tud állni, de a mentése így sem lesz egyszerű feladat. A mentőegységek szerint egy egészséges embernek körülbelül tizenhat órájába telne kijutni Dickey helyzetéből, de a barlangász legkorábban kedden érhet a felszínre.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések