A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hivatalos: Az USA urántartalmú lőszert ad Ukrajnának


Az Egyesült Államok legújabb, ukránoknak szánt katonai segélycsomagja Abrams tankok által használt szegényített urántartalmú lövedékeket is tartalmaz. Ezt az amerikai védelmi minisztérium közölte a 175 millió dolláros csomag bejelentésekor. 

A csomagban emellett légvédelmi rendszereket támogató berendezések, HIMARS rakétarendszerekbe való lőszerek és egyéb fegyverek is helyet kapnak. A Pentagon 2021 augusztusa óta a 46. segélycsomagot küldi Ukrajnának. Az első Abrams tankok várhatóan szeptember közepén érkeznek meg az országba.

A Reuters hírügynökséghez már múlt héten eljutott a hír, hogy az Egyesült Államok szegényített urántartalmú lövedékeket küldhet Ukrajnának.

A szegényített uránnal töltött lőszerek használatát heves viták övezik. Ellenzői szerint a szegényített urán porának lenyelése vagy belélegzése veszélyes egészségügyi kockázatokkal jár, beleértve a rákos megbetegedéseket és a születési rendellenességeket.

Az urándúsítás melléktermékeként keletkező szegényített uránt azért használják lőszerekhez, mert rendkívüli sűrűsége miatt a lövedékek könnyen áthatolnak a páncéllemezeken, és öngyulladást okoznak. Bár a szegényített urán radioaktív, de lényegesen kevésbé, mint a természetben előforduló.

Az Egyesült Államok nagy mennyiségben használt szegényített uránt tartalmazó lőszereket az 1990-es és 2003-as Öböl-háborúkban, valamint a NATO 1999-es bombázása során a volt Jugoszláviában.- írja a Soros-blog.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések