A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ferenc pápa megszólalt, miután bírálatok érték az Oroszország nagyságára tett kijelentései miatt


Ferenc pápa hétfőn újságíróknak elmondta, hogy a “nagy Oroszország” dicsérete nem a területi hódításra, hanem az ország “nagy kulturális örökségére” vonatkozik. A pápa megjegyzései feldühítették az ukrán tisztviselőket, akik “az orosz propaganda eszközének” nevezték őt.

A pápa Mongóliából a Vatikánba visszatérve újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy “talán nem volt szerencsés” a “nagy Oroszországról” beszélni, de ezt “nem földrajzi, hanem kulturális értelemben” akarta tenni.

“Az jutott eszembe, amit az iskolában tanultam: Nagy Péter, Nagy Katalin” – magyarázta. “Amit közölni akartam, az az, hogy az ember vállalja az örökségét”.

A pápa a szóban forgó megjegyzéseket a múlt hónap végén Szentpéterváron 400 fiatal orosz katolikushoz intézett videóbeszédében tette.

“Ne felejtsétek el az örökségeteket” – kérlelte a pápa a hallgatóságát. “Önök a nagy Oroszország örökösei – a szentek, a királyok nagy Oroszországának, Nagy Péter, II. Katalin nagy Oroszországának, a nagy, művelt, annyi kultúrát, annyi emberséget hordozó Orosz Birodalomnak. Soha ne mondjatok le erről az örökségről”.

Mihajlo Podolijak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója válaszul azzal vádolta Ferenc pápát, hogy “az orosz propaganda eszközeként” szolgál.

További kritikát fogalmazott meg Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője, aki a Facebookon írt: “Nagyon sajnálatos, hogy az orosz nagyállami eszmék, amelyek Oroszország krónikus agressziójának okozói, tudatosan vagy tudatlanul a pápa szájából hangzanak el”.

Litvánia válaszul bekérette a Vatikán küldöttjét, míg a balti régió és Lengyelország politikusai és lakájmédiájuk is kirohant a pápa ellen. Toomas Hendrik Ilves volt észt elnök “igazán felháborítónak” nevezte a pápa megjegyzéseit, és a római katolikus egyház székhelyét “vátnyikainak” nevezte, az oroszokra használt ukrán szitokszóval. A lengyelországi irányítású belarusz NEXTA rámutatott, hogy „Lengyelország, Litvánia és Fehéroroszország katolikusai háromszor is felkeltek e „felvilágosult birodalom” ellen.

A Szentszék rögtön megpróbálta megmagyarázni a pápa megjegyzéseit. “Ferenc pápa soha nem támogatta az imperialista elképzeléseket” – áll a kijevi pápai nagykövetség múlt heti közleményében. “Éppen ellenkezőleg, ő az imperializmus vagy a gyarmatosítás minden formájának határozott ellenzője és kritikusa minden népen és helyzetben”.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések