A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A szoboszlói örömnapon volt egy kicsi eszem-iszom


Az idei már a 24. Birka- és Slambucfőző Örömnap volt a fürdővárosban, igaz, ma már nem csak a szóban forgó két klasszikus főtt a bográcsokban - írja a haon.hu. 

Sátrak, teli bográcsok és jó hangulatú társaságok hada fogadott minket szeptember 9-én, szombaton a hajdúszoboszlói repülőtéren. Ekkor tartották ugyanis a 24. Birka- és Slambucfőző Örömnapot, mely mintegy lezárása a fürdőváros nyári szezonjának. 

Nagy hagyományra tekint vissza a rendezvény, az első alkalmat a néhai Kovács Gábor, a művelődési központ volt igazgatója álmodta meg. Az első Örömnapot még a fürdőben tartották, de már ekkor kiderült, hogy a következőt nem szabad ott tartani, mert már akkor alig fértek el – idéztük fel Czeglédi Gyula polgármesterrel a kezdeteket. Akkor még valóban birka és slambuc főt a vasfazékokban, ez mára már kiszélesedett. 


A város első emberétől azt is megtudtuk, idén kétezer főt várnak a rendezvényre, amelyen száz bográcsban főttek a különböző nép finomságok.

Mitől lesz jó a slambuc?

Meg is néztük, mivel készültek idén a kilátogató szervezetek, cégek és baráti társaságok, hiszen az illatkavalkád csak azt sejtette, hogy bizony jól alágyújtottak a bográcsoknak, a füsttel a hagyma és paprika illatának elegye keveredett. Első utunk a legnagyobb helyet elfoglaló társasághoz vezetett, ahol több mint tíz bográcsban is rotyogott az étel, itt bizony nem is egy szakács volt. Hamar rájöttünk, ez a Hungarospa területe. Mint megtudtuk, fürdő 13 csoportja jelentkezett, mindegyik külön bográccsal készült, de volt, ahol többel is. A birkapörköltön és slambucon túl találkoztunk csülökpörkölttel és füstölt csülökkel is. Négyszáz emberre főztek itt, de természetesen azokra is gondoltak, akik ezen a szombaton is dolgoznak, ők sem maradtak éhen.


Az egyik edényben éppen forgattak egyet a slambucon, bár nem számolták már, hányadik forgatás volt ez, a szakács csak nevetve annyit mondott: az a lényeg, hogy jó legyen! De mitől lesz jó a slambuc? – merült fel a kérdés.

Nem szabad elsózni, nem szabad leégetni, a többi pedig tiszta labirintus. Egyszerű étel, de mégsem az

– vallja. S persze nem mindegy, milyen a tészta, a házi lebbencs a legjobb, s mint megtudtuk, állítólag ókrumpliból lehet a legízletesebb slambucot főzni.

Van, aki a kezdetek óta itt van

Odébb már egy bográcsban 180 darab töltött káposzta rotyogott egy baráti társaságnál, akik visszatérő vendégei az Örömnapnak, most sem aprózták el, őzpörkölttel és pacallal is készültek. Továbbmenve a tűzoltók csapatába botlottunk, mivel több mint kétszáz főre számítottak, ezért 4 bográcsban birka, 2 bográcsban slambuc, és 300 töltött káposzta is főtt náluk, s természetesen a környékről is érkeztek lánglovagok hozzájuk. A társszervek is képviseltették magukat a rendezvényen, ez a nap valóban összehozta Hajdúszoboszlót.


A német nemzetiségek sátránál Marika néni árulta el nekünk a jó slambuc titkát.

Ő a kolozsvári szalonnát kisüti zsírban, majd kiszedi, ezután a forró zsírba a krumplit és a hagymát önti, üvegesre dinszteli őket, majd jöhet rá a pirospaprika, a só és a víz. Most 3 kiló lebbencs került a bográcsba, ehhez körülbelül 6 kiló burgonya kell – magyarázta. Marika néni már rutinos, az első Örömnapon is ott volt már.

Egész nap műsor volt a színpadon, a tűzoltók pedig különleges programokkal készültek a gyerekeknek, akik többek között kipróbálhatták, milyen is tűzoltó fecskendővel megfékezni a lángokat.

Óriási tortával készültek a civileknek

Mivel a nyarat hivatalosan magunk mögött hagytuk, lezárult a Szoboszlói nyár rendezvénysorozat is, melyben összesen 210 fellépéssel szórakoztatták a helyieket és a turistákat a fellépők. Közel nyolcszázan szerepeltek; Hajdúszoboszlóról 32 civil szervezet lépett fel, de képviseltette magát Hortobágy, Debrecen, Nagyhegyes, Püspökladány, Tiszacsege, Ebes, Báránd, Egyek, valamint Romániából is érkeztek a fürdővárosból a nagyérdemű szórakoztatására.


A fürdőből kiáramló tömeg imádta ezeket az estéket, célirányosan érkeztek a programokra. Az Örömnapon a Szoboszlói nyáron részt vevő civileket köszöntötte Czeglédi Gyula polgármester és Majoros Petronella alpolgármester. Miután köszönetüket fejezték ki a fellépéseikért, melyekkel sokat tettek Hajdúszoboszló népszerűsítéséért és a turisták szórakoztatásáért, megerősítették, hogy a jövőben is számítanak rájuk. Szombaton megvendégelték őket, s a civilek megünneplésére egy óriási tortával is készült a város.

S ha ez még mindig nem lett volna elég, egy igazán jó ügynek adott helyet a program: motorosok gyűjtöttek pénzt a nemrégiben balesetet szenvedett Szabó Péter megsegítéséért.

(haon.hu)


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések