A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elmebaj: a világon elsőként Kalifornia bevezeti a „Transzneműség Történelmi Hónapját”


A közgyűlés állásfoglalása szerint a transzneműség már az európai gyarmatosítás előtt is létezett Kaliforniában. 

Kalifornia lett az első amerikai állam, amely meghirdette a „Transzneműség Történeti Hónapját”, az állami törvényhozás szavazása nyomán. A döntés értelmében ezentúl augusztusban ünneplik az államban a transzneműség történetét, amely a képviselők állásfoglalása szerint már jóval az európai gyarmatosítók megérkezése előtt elkezdődött – számol be a Catholic News Agency.

Az ünnep célja, hogy „olyan kultúrát teremtsen, ahol a kutatás és az oktatás területén is elismerik a transznemű kaliforniaiak fontos társadalmi szerepvállalását” – olvasható a határozat szövegében.

Az állásfoglalás szerint a transzneműség már az európai gyarmatosítás előtt is létezett Kaliforniában.

Az állam eszerint a „transz felszabadító mozgalom történelmi epicentruma”, és a transzneműek történelmi szerepét a „közelmúltbeli kultúrharcok”miatt törlik el, és dehumanizálják őket.

Azért augusztusra esett a választás, mert 1966-ban ebben a hónapban törtek ki a comptoni kávéházi zavargások, ahol transzneműek egy erőszakos csoportja fellázadt a rendőrök és a kávéház dolgozói ellen, mert állítólag zaklatták őket,és rosszul bántak velük. A város 1974-ig betiltotta a transzneműséget, de a Tenderloin kerületet, ahol a lázadás történt, később a világ első transznemű kulturális negyedévé nyilvánították.

(Mandiner)

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések