A sűrű, zöldséges palóclevesbe a zöldbab mellett sertéscomb és krumpli is kerül.
A palócleves valójában nem hagyományos palóc étel: a legenda szerint Gundel János főzte Mikszáth Kálmánnak, aki azt kérte tőle, hogy olyan, magyaros ízvilágú levessel lepje meg, amit korábban még nem kóstolt. A finom, húsos fogás valamennyire a gulyásra emlékeztet, de könnyebb és savanykásabb annál.
Hozzávalók
👉 50 dkg sertéscomb
👉 25 dkg zöldbab
👉 15 dkg tejföl
👉 2 krumpli
👉 2 babérlevél
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 2 evőkanál sertészsír
👉 1 paprika
👉 1 paradicsom
👉 1 sárgarépa
👉 1 fehérrépa
👉 1 hagyma
👉 1 evőkanál liszt
👉 1 evőkanál citromlé
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A húst kockázd fel, szórd meg sóval és borssal, és tedd félre.
A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel, és olvasztott zsíron párold üvegesre. Húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, a felszeletelt paprikával és paradicsommal, majd tedd vissza a lángra, amíg a zöldségek összeesnek. Ekkor add hozzá a húst, és keverd össze. Öntsd fel vízzel, dobd bele a babérleveleket, forrald fel, majd vedd a lángot kicsire, és kezdd el főzni.
Közben a zöldségeket és a krumplit tisztítsd meg és szeleteld fel. A zöldbabot, ha nem fagyasztottat használsz, vágd két-három darabba. Fél óra múlva add a fővő húshoz. Ha szükséges, sózd és borsozd utána, és adj hozzá még vizet. Gyöngyöztesd további fél órát, amíg minden megpuhul.
Amikor már az összes hozzávaló megfőtt, a lisztből és a tejfölből készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levest. Ízesítsd egy evőkanál citromlével, és szórd meg aprított petrezselyemmel. Tálaláskor, aki szeretne, adhat még hozzá tejfölt.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések