A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Bohémélet bemutatójával kezdődik az évad a debreceni Csokonai színházban


Puccini Bohémélet című operájának október 7-ei bemutatójával kezdődik az idei évad a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban – jelentették be az évadnyitó társulati ülésen szombaton.  

Debrecen önkormányzata elkötelezett a színház mellett, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsa a társulat számára az alkotómunkához – mondta a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a színház teljesen felújított, Kossuth utcai, a jövőben a Csokonai Teátrum nevet viselő épületében tartott társulati ülésen.

Puskás István (Fidesz–KDNP) az elmúlt időszakot mozgalmasnak nevezte; ekkor adták át a korábban Latinovits Színháznak nevezett Csokonai Fórumot, a nyáron készült el a Csokonai Teátrum teljes felújítása, és vezetőváltás is történt a társulat élén.

Hozzátette: nem áll meg a fejlődés, már készülnek a tervek a színészház korszerűsítésére.

Mátyássy Szabolcs, a színház új igazgatója köszönetet mondva elődje, Gemza Péter munkájáért, arról beszélt, hogy a két színházépületben akár 1100 embert is le tudnak ültetni, ami nagy felelősséget ró a társulatra. Utalt arra, hogy a két színházépület felújítása 20 milliárd forintba került, ami egyedülálló az országban.

A színidirektor bizalmat kért a társulattól az új vezetés számára, és jelezte: az idei évadtól a nemzeti színházi státuszhoz méltóan immár három tagozattal működik a debreceni teátrum.

A prózai tagozat megerősítése és az „újragondolt” operatagozat mellett létrehozták a tánctagozatot Nemes Zsófia vezetésével, hazai, spanyol és olasz táncosokkal. Az operatagozatot Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen főzeneigazgatója vezeti – ismertette az igazgató.

Mátyássy Szabolcs bejelentette: a fenntartó debreceni önkormányzat támogatásának köszönhetően 51 új státusz létesült a színházban, és 15 százalékkal emelték az alapbéreket.

Szabó K. István, a színház művészeti vezetője a minőségi munka követelményére hívta fel a társulat tagjainak figyelmét, és azt mondta: színházat építeni, közösséget építeni jöttek az új igazgatóval, és biztonságot teremteni a már csaknem 300 tagú társulatnak.

Színes évad áll előttük, amit a minőség fog össze – tette hozzá a szakember.

Jelezte: tizenkét bemutató lesz a 2023–24-es évadban. A Csokonai Teátrumban a Bohémélet mellett láthatja majd a közönség Csokonai Dorottyáját, Dosztojevszkij Ördögök című művét, illetve Molière–Lully Úrhatnám polgárát.

A Csokonai Fórum Latinovits termében viszik színre Lewis Carroll–Mikó Csaba Alice csodaországban című művét, Euripidész–Sartre–Illyés Gyula A trójai nők című feldolgozását, és Piazzolla María de Buenos Aires című operatangóját – sorolta a művészeti vezető.

Hozzátette: a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében mutatják be a Cyber Cyrano, a Jákobi és Lájdentál, a Veszedelmes viszonyok, a test történetei (III–IV) című darabokat, és Borbély Szilárd Nincstelenek című művét.

Szabó K. István az MTI-nek azt is elmondta, novemberben nyitják meg a Csokonai Fórumban a Simor Ottó Orfeumot, ahol minden vasárnap este irodalmi és zenés esteket, stand up előadásokat tartanak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések