A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Világcsúcs nélkül is megőrizte koronáját Armand Duplantis a világbajnokságon


Milliméterek hiányoztak a svéd rúdugrókirálynak a 623 centis rekordhoz


A mindössze 23 éves svéd Armand Duplantis, méltó utódja a hatszoros világbajnok ukrán Szergej Bubkának, nagy fölénnyel védte meg címét a telt házas Nemzeti Atlétikai központban

A rúdugrás lett a sportok királynőjének leglátványosabb, s egyik lengépszerűbb versenyszáma. Gyökerei nagyon messzire nyúlnak, már évezredekkel ezelőtt az emberek használtak botot például patakok átugrására, amellyel aztán versenyeztek, először távolba ugrásban. A feljegyzések szerint Angliában már 1826-ban rendeztek magassági rúdugró versenyt, amelyet szinte hitetetlen, 330 centivel nyertek. Ez a versenyszám szerepelt az 1896-ban rendezett első újkori olimpián Athénban, ahol az amerikai Willian Hoyt 325 centivel győzött.

Az első atlétikai világbajnokságot az ukrán Szergej Bubka 570 centivel nyerte, a sorrendben hatodik vb-aranyérmét pedig 1994-ben 601 centivel Athénban, Az ukrán rúdugrókirály – pályafutása alatt 35-ször javított világrekordot – 614 centis utolsó csúcsát a svéd Armand Duplantis javította meg 2020-ban, aki azóta a versenyszám uralkodója lett.

A Mondo becenevű svéd világklasszis 23 éves korára már mindent elért: kétszeres Európa-bajnok, megnyerte Tokióban az olimpiát, a 2019-ben szerzett ezüstérme után pedig tavaly 621 centis világcsúccsal győzött a világbajnokságon.

A budapesti világbajnokságra csúcsnapjára is természetesen megtelt a csodálatos Nemzeti Atlétikai Központ. Duplantis meglepő módon már az 555 centiméteres kezdő magasságon bemutatkozott, magasan repült át a léc fölött, akárcsak az 585-ön. Két kihagyott magasság után elsőre ugrotta át az 595, a 600 és a 605 centit is. Egyedül maradt riválisa, a fülöp-szigeteki Ernest John Obiene a hat métert teljesítette, majd egy rontás után 6,05-ről 610-re emeltetett, de ott nem volt esélye. A címvédő elsőre átvitte a 610 centit is, s így magabiztosan védte meg a címét, s ugyan úgy mint egy éve, már csak a 623 centis világcsúcs volt az ellenfele. Habár a második és a haradik kísérlete is nagyon biztató volt, ezúttal nem sikerült a rekordjavítás, de így is kirobbanó tapsot kapott a világbajnok!

Ebben a látványos számban versenyzőink közül a legjobb világbajnoki eredményt Bagyula István érte el, aki 1991-ben 590 centivel ezüstérmes lett. Azóta ebben az ugrószámban is távol kerültünk az élvonaltól, az idén mindössze négy magyar ugrotta át öt métert, a listavezető Böndör Márton 530 centivel. Lassan már egy méter lesz a lemaradásunk!

A férfi 1500 métert a kanadai Marco Arpo 1.44.24-es idővel nyerte a kenyai Wannyonyi előtt, míg a nagy esélyes brit Pattison harmadikként ért célba. A várakozásnak meglelően az ezúttal nem hibázó amerikai váltó nyerte a férfi 4x100 méter döntőjét, míg a nőknél világbajnoki csúccsal szintén az Egyesült Államok stafétája volt a leggyorsabb.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések