A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Toto Cutugnót előbb imádta, majd kitiltotta Ukrajna

A karaokebárok dalválasztási listáin elképesztő mennyiségben szerepelnek Toto (Salvatore) Cutugno dalai, nem is szólva a YouTube-letöltésekről. Ezeket a dalokat nem lehet csak úgy elénekelni, részeddé válik, sejtjeid alkotó része lesz. A 80 évet megélt Toto már nemcsak a földieknek, de az égiek birodalmában is emelt fővel hirdeti: „Sono Italiano, un Italiano vero”, azaz „Olasz vagyok, egy igazi olasz” - írja a Magyar Hírlap.

Gyakran a sors nem bánik kesztyűs kézzel az igazi tehetségekkel. Toto Cutugnónak kijutott a rosszból is, a mérhetetlen szereteten, sőt, imádaton túl.

Dalszövegeiben egyszerűen és érhetően varázsolt tükröt a hallgatósága elé, legyen az olasz vagy bármilyen más nemzet képviselője. Különböző sajtótermékek sokaságát illett átböngészni, ám egy bizonyos témát érintő bejegyzésre az Il Giornale hasábjain leltünk. A politikai (rossz) szándékok a művészeket sem kímélik. Az újság emlékeztetett, hogy amikor Zelenszkij csak tévésorozatok bohócaként szórakoztatta a nagyérdeműt, akkor még rajongott Totóért, aki nem is egyszer lépett színpadra Ukrajnában. Akkor még azt is elnézték neki, hogy Oroszország is imádta az énekest. Orosz koncertjein milliók boldog izzadságban üvöltötték a refrént: „Sono italiano”, ám olvastunk olyan bejegyzésről is, ahol az olasz helyett, sono russo, azaz orosz vagyok, zengett a stadionban.

2012 emlékezetes év volt az oroszok és talán az egész világ, Cutugno rajongói számára. Az interneten is megtekinthető az a, ritkának mondható moszkvai fellépése, ahol is a Vörös Hadsereg Kórusával közösen adta elő L’Italinót. 2019-ben már minden jegy gazdára talált a meghirdetett kijevi koncertjére, ám egy ukrán képviselői csoport levélben követelte, még az országba való belépését is tiltsák meg, ami meg is történt. A képviselők oroszbarátsággal vádolták, hozzátéve, ilyen embernek nincs helye ukrán földön.



Toto meglepetten fogadta a hírt: „Aggályosnak tartom az ilyen döntéseket, egyeseknek illene újra értelmezniük az apolitikus szó valódi jelentését. Én apolitikus művésznek tartom magam.”

Olasz hírességek százai nedves szemmel emlékeztek Toto Cutugnóra. Tehetségét nem az öncélúság jellemezte. Adriano Celentano számos slágerének szerzője, gondoljunk a Soli és az Il tempo se ne va című dalokra, amelyek rekordideig vezették az olasz slágerlistákat. Nem tudjuk, hányan ismerhetik Pippo Baudo nevét, segítségül álljon itt a San Remó-i dalfesztivál, és a Rai legnépszerűbb műsorvezetőjeként is számontartják Olaszhonban. Mivel Toto tizenkét alkalommal lépett fel a dalfesztiválnak helyet adó Ariston Színház daloktól átitatott pódiumára, igen szoros barátság alakult ki közöttük. Baudo gondolata Cutugnóról ide kívánkozik: „Voltak pillanatai, amikor morcos ábrázattal tekintett a világra, ám ennél édesebb belső értékek jellemezték őt. Ne feledjék, 2008 óta küzdött a rákkal, amelyet egyszer sikerült is leküzdenie, ez a valóság festette néha morcossá az ábrázatát.”

A mifelénk is igen ismert Al Bano örökifjú, fergeteges hangú énekes is barátja segítségére sietett, és az általa ajánlott orvosprofesszor 2008 után átmenetileg gyógyultá kúrálta. „Élvezem az életet, mert ez Isten ajándéka, ezzel teljes mértékben élni kell” – nyilatkozta annak idején Toto Cotugno.

„Az 1943. július 7-én született Toto Cotugno 2023 augusztusában hosszan tartó betegség után megadta magát az egyre agresszívebben támadó, a veséjére is kiterjedő ráknak” – nyilatkozta menedzsere, Danilo Mancuso a milánói San Raffaele-kórházban.



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések