A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megállapodtunk az oroszokkal a paksi hitel visszafizetéséről


A RIA Novosztyi hírügynökség arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin hétfőn aláírta a paksi atomerőmű finanszírozási szerződésének módosításáról szóló jegyzőkönyvet, ezzel az jogerőssé vált. Mint ismeretes, a paksi atomerőmű építéséhez Oroszország tízmilliárd eurós (nagyjából 3900 milliárd forintos) keretösszegű hitelt nyújt Magyarországnak, amely a beruházás tervezett költségeinek 80 százalékát fedezi.


A módosításra két okból volt szükség: egyrészt azért, mert Oroszország és Magyarország között a pénzmozgást jelentősen megnehezítették a nyugati pénzügyi szankciók, másrészt pedig azért, mert a paksi beruházás jelentős csúszásban van.

A módosítás rendelkezik arról, hogy Magyarország a jegyzőkönyv ratifikációjától számított harminc napon belül megfizeti Oroszország részére a 2022. március 1-je és a jegyzőkönyv jogerőssé válása között felhalmozódott kamatot, valamint a hitelösszeg fel nem használt részének rendelkezésre tartási költségét, összesen mintegy háromszázötvenmillió forintot. A jegyzőkönyv kiköti azt is, hogy amennyiben az összeg időben beérkezik, késedelmi kamat felszámítására nem kerül majd sor.

Ezzel az eljárással minden bizonnyal rendeződik a beruházás késedelme miatt egyelőre fel nem használt hitelösszeg körüli vita a magyar és az orosz fél között.

A jegyzőkönyvben rögzítésre került emellett, hogy a szankciók miatt megváltozik a fizetés rendje is: bár a hitelösszeg továbbra is euróban lesz denominálva és úgy is fizetendő, szükség lesz arra, hogy a magyar fél a fizetéshez eurószámlát hozzon létre egy orosz banknál.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések