A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megáll az ész: az ukránok egy 71 éves katonát küldtek nyugati kiképzésre


A szóban forgó idős férfi önként jelentkezett az ukrán hadseregbe 

Az egyik ukrán, akit Kijev Németországba küldött kiképzésre a nyugati fegyverek használatára, 71 éves – írja a Financial Times.

Az északkelet-németországi Klietz közelében lévő katonai támaszponton dolgozó NATO-kiképzők a lapnak elmondták, hogy bár lenyűgözte őket az ukrán kiképzendő katonák „óriási motivációja”, a fegyverhasználat elsajátítására érkezők életkora és képessége „széles skálán mozog”.

Az ukrán parancsnokok a frontvonalon gyakran inkább a legjobb katonáikat tartják maguknál a lövészárkokban, ahelyett, hogy külföldre küldenék őket kiképzésre – panaszolták az oktatók.

Nick Reynolds, a brit Royal United Services Institute (RUSI) védelmi és biztonsági agytröszt szárazföldi hadviseléssel foglalkozó kutatója az Financial Timesnak elmondta, hogy a Nyugat által nyújtott katonai kiképzés sokszor nem felelt meg Kijev elvárásainak.

Ukrajna azt akarja, hogy csapatai harckocsikkal, páncélozott járművekkel, tüzérséggel és drónokkal gyakoroljanak, olyan körülmények között, amelyek megfelelnek a tényleges harctéren uralkodó körülményeknek, de az érintett katonák számára kockázatosak is lehetnek – mutatott rá Reynolds. Az európai nemzetek azonban kevéssé tolerálják a kiképzési baleseteket, és ez a megközelítés „nem illik össze Kijev kiképzendő személyekkel szemben támasztott követelményeivel” – magyarázta.

Az egyik német kiképző arról számolt be, hogy volt némi feszültség az idősebb ukrán parancsnokokkal, akik katonai képzésüket a szovjet időkben kapták, és „azt hiszik mindenről, hogy ők jobban tudják”.

De az „első számú kihívás” az európai program számára, amelynek célja, hogy megtanítsa az ukrán csapatokat a nyugati felszerelés használatára, a tolmácsok hiánya – mondta a lapnak Martin Bonn holland dandártábornok, a többnemzeti uniós kiképző misszió helyettes vezetője.

„A nagy kihívást a katonai vagy műszaki kontextusban használt szavak fordítása jelenti, olyan szavak, amelyeket senki sem használ a mindennapi életben” – mondta Bonn.

A jelentések szerint a nyelvi problémák akadályozták az ukrán pilóták kiképzését az amerikai tervezésű F–16-os vadászrepülőgépek vezetésére, amely program jelenleg Dániában zajlik.

Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Washington nem ad zöld utat az európai országoknak az F–16-osok Kijevbe történő átadására, amíg az ukrán pilóták nem tanulnak meg megfelelően angolul beszélni.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy az USA és európai szövetségesei által Ukrajnának történő fegyverszállítások csak meghosszabbítják a harcokat, és növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát. Orosz tisztviselők szerint a kijevi csapatok fegyverekkel való ellátása és kiképzése, valamint a hírszerzési információk megosztása azt jelenti, hogy a nyugati országok már de facto részesei a konfliktusnak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések