A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lukasenka: Nemrég hallottam, hogy Lengyelország “megvadult” a Wagner-csapatok miatt (videó)


Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető kedden Lengyelországon gúnyolódott az orosz Wagner-zsoldosok jelenléte miatt a NATO-ország határának közelében, mondván, Varsónak köszönetet kellene mondania neki azért, hogy kordában tartják őket. 

A júniusban Oroszországban rövid lázadást rendező Wagner-harcosok meg nem határozott számú tagja azóta Fehéroroszországba költözött, és megkezdte Lukasenka hadseregének kiképzését, ami arra késztette Lengyelországot, hogy több mint 1000 saját katonáját vezényelje közelebb a határhoz – számolt be a Reuters.

Lukasenka, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese, a múlt hónapban egy vele tartott találkozón azzal viccelődött, hogy a harcosok egy része szívesen benyomulna Lengyelországba, és “kirándulna Varsóba és Rzeszówba”. Az állami BelTA hírügynökség kedden úgy idézte őt, hogy a lengyelek imádkozzanak azért, hogy mi visszatartsuk (a Wagner-harcosokat) és gondoskodjunk róluk. Különben nélkülünk átszivárogtak volna, és nem kis mértékben szétverték volna Rzeszówot és Varsót. Szóval ne szemrehányást tegyenek, hanem mondjanak köszönetet.

Szombaton Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy egy 100 Wagner-harcosból álló csoport közelebb vonult a lengyel határhoz közeli fehéroroszországi Hrodna városához, és a helyzetet “egyre veszélyesebbnek” minősítette. Lukasenka legutóbbi nyilatkozataiban először úgy tűnt, hogy ezt tagadja, majd azonnal visszavonta korábbi nyilatkozatát.


A júniusban Oroszországban rövid lázadást rendező Wagner-harcosok meg nem határozott számú tagja azóta Fehéroroszországba költözött, és megkezdte Lukasenka hadseregének kiképzését, ami arra késztette Lengyelországot, hogy több mint ezer saját katonáját vezényelje közelebb a határhoz. Lukasenka, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese, egy találkozón azzal viccelődött:

Nemrég hallottam, hogy Lengyelország megvadult, hogy állítólag valami különítmény jön ide, akár száz ember is. Nem száz fős Wagner-különítmény költözött ide. És ha mégis, akkor csak azért, hogy katonai tapasztalataikat átadják a Bresztben és Hrodnában összpontosított (fehérorosz) dandároknak.

Lukasenka saját csapatait nem kötelezte el a háborúban, de azt mondta, hogy részesülni fognak a Wagner által végzett kiképzésben, amely részt vett a konfliktus leghevesebb csatáinak némelyikében.

Tanítanom kell a katonáimat, mert az a hadsereg, amely nem harcol, csak fél hadsereg – fogalmazott.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések