A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ne szedjünk nyugtatót, természetes hangulatjavítók is léteznek!


A depresszió egy olyan mentális rendellenesség, amely hatással lehet a fizikai egészségre is, például az idegrendszerre, a vesékre és a szívre.


A depresszió nem más, mint egy hangulati rendellenesség, amely nemcsak tartós szomorúságot okoz, hanem az egyén elveszíti az érdeklődését szinte mindennel kapcsolatban. Hiszen a depresszió egy olyan állapot, amely hatással van az érzésekre, a gondolkodásra, a viselkedésre, illetve nemcsak fizikai, hanem érzelmi problémákhoz is vezethet.

Ennek a betegségnek hosszú távú hatásai is vannak, hiszen okozhat alvászavarokat, szívbetegségeket, súlygyarapodást, testsúlycsökkenést, legyengült immunrendszert, illetve még fizikai fájdalmat is.

A depressziónak különböző tünetei vannak, például gondok lehetnek a koncentrációs képességgel. A depressziós személyt a pesszimizmus és a reménytelenség jellemzi. Jellemző lehet még az álmatlanság vagy a túl sok alvás, a nyugtalanság, az ingerlékenység és az érdeklődés teljes elvesztése. Ha valaki úgy érzi, hogy súlyos depressziós tünetekkel küzd, mindenképpen kérjen szakorvosi segítséget.

Enyhe hangulatingadozás vagy depresszió esetén azonban kipróbálhatunk olyan természetes dolgokat, amelyek nagyon hatékonyak a hangulat fokozásában és abban, hogy jobb kedvre derítsenek bennünket. Mutatunk is ezek közül néhányat.

A teljes kiőrlésű gabonák mint szénhidrátok ugyan hizlalhatnak, viszont azt is tudnunk kell, hogy nagyszerűen fokozzák a hangulatot. A teljes kiőrlésű gabonák ugyanis gazdag forrásai a triptofánnak, azaz egy olyan aminosavnak, amely elengedhetetlenül fontos a melatonin és a szerotonin szintéziséhez. A szerotonin fokozza a hangulatot, ellazítja a testet, a melatonin pedig az alvási ciklusunk szabályozásáért felelős. Számos tanulmány igazolja, hogy a gyümölcsökben, a zöldségekben és a teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend csökkenti a hangulatváltozásokat, a szorongást és a depressziót is.

A dió kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, a fehérjéknek és az antioxidánsoknak. A gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavak alfa-linolénsav formájában vannak jelen például a dióban, amely pedig csökkenti a szorongást és a depresszió tüneteit.

A fekete áfonya rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a szorongás és a depresszió tüneteinek csökkentésével, mivel nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Gazdag forrása a C-vitaminnak is, amely segít csökkenteni a kortizolt és így a szorongást is.

A tejtermékek és a tojás is segít enyhíteni a depressziót és a szorongást. Ezek a termékek csökkentik a vércukorszintet, ami pedig csökkenti a szorongásérzetet is. A tejtermékek nagyszerű fehérjeforrásnak számítanak, ami segít a dopamin és a noradrenalin nevű neurotranszmitterek előállításában.

Az étcsokoládé természetes antidepresszánsként működik, mivel tirozint tartalmaz, amely megnöveli a dopaminszintet. A dopamin pedig serkenti az agyunk örömközpontjait.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések