A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Légi úton is menekítik a lakosságot az erdőtüzek miatt Kanadában


Az egyre közelebb érő erdőtüzek miatt már több ezren menekültek el a kanadai Északnyugati Területek fővárosából, Yellowknife-ból, a hatóságok légi úton is menekítik a lakosságot.


A helyi tűzoltóság szóvivője csütörtökön elmondta, hogy az erős szelek szította tűz már 16 kilométerre megközelítette Yellowknife északi határát. A hatóságok elrendelték, hogy pénteken délig ürítsék ki a 20 ezer lakosú várost.

Shane Thompson, az Északnyugati Területek kormányának minisztere egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy "a várost nem fenyegeti közvetlen veszély, és a lakosság biztonságosan el tudja hagyni a közutakon és légi úton". Mint hozzáfűzte: ha nem ered el az eső, a hét végére elérheti a tűz Yellowknife-ot.
   
A tűzoltóság a levegőből ledobott vízzel is próbálkozik a lángok megfékezésével és a tűz terjedésének lassításával.
   
A hatóságok közlése szerint csütörtökön 10 repülővel 1500 embert szállítottak el a fővárosból, pénteken 22 repülővel további 1800 lakos elszállítását tervezik, és várhatóan még szombaton is indulnak a városból gépek.
   
Kanadában idén rekordszámú erdőtűz tombolt, jelenleg is több mint ezer erdőtűz ég országszerte, ezeknek több mint a felét még nem tudták ellenőrzés alá vonni.
   
Az Északnyugati Területeken ebben az évben 268 erdőtűz lángolt és égetett le több mint 21 ezer négyzetkilométernyi területet. Összességében a régió 46 ezer fős lakosságának 65 százaléka lesz érintett az evakuálásban.
   
Országosan 134 ezer négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává, a tízéves átlag hatszorosa, és csaknem 200 ezer ember kényszerült hosszabb-rövidebb elhagyni a lakhelyét.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések