A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

19 évet töltött börtönben egy új-zélandi férfi egy olyan gyilkosságért, amit nem követett el


Egy híján húsz évet töltött börtönben egy új-zélandi férfi egy olyan gyilkosságért, amelyről kiderült, hogy nem is ő követte el, a téves ítéletért rekordösszegű kártérítést kap – közölte a szigetország kormánya pénteken.


Alan Hall mindössze 24 éves volt, amikor gyilkosság gyanújával őrizetbe vették, 1986-ban pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amiért a vád szerint megölte Arthur Easton új-zélandi állampolgárt, továbbá szándékosan megsebezte fiát, Brendon Eastont.

 2022-ben azonban érvénytelenítették az ellene hozott ítéletet, a kormány pedig kis híján ötmillió új-zélandi dolláros (egymilliárd forint) kártérítést ítélt meg Hallnak a 19, alaptalanul börtönben töltött évéért.
   

„A kormány elismeri Hall úr ártatlanságát, és bocsánatát kéri a jogtalan ítéletért és bebörtönzésért” – mondta Deborah Russell megbízott igazságügyi miniszter. „Belátom ugyanakkor, hogy a bocsánatkérés és a kompenzáció sosem fogja tudni kárpótolni azt az igazságtalanságot, amelyet Hall úr elszenvedett, de bízom benne, hogy valamilyen módon hozzásegíti ahhoz, hogy újjáépítse életét, és az általa vágyott úton járhasson” – tette hozzá a miniszter.
   
A Hall család által kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy Alan ártatlanságának elismerése óriási jelentőséggel bír. Mint írták, Alan Hall idén 62. életévét tölti, s „végre hozzáláthat, hogy szabad emberként építse az életét, amelyet évtizedekig megvontak tőle”. A közleményben az Easton családot is megemlítették, mondván: remélik, hogy a nyomozás során megtalálják és felelősségre vonják Arthur Easton igazi gyilkosát.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések