A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiderült hogy, veszélyesek a papírszívószálak: a daganatos betegségekkel is összefüggésbe hozhatóak


Olyan anyagokra bukkantak, amelyek összefüggésbe hozhatóak a magas koleszterinszinttel, pajzsmirigy- és egyéb daganatos betegségekkel  

A műanyag szívószálak népszerű alternatívájává váltak a papírból készült darabok az elmúlt években, azonban kiderült, hogy ezek is veszélyesek a környezetünkre – írja a firsclass.hu.

Pár éve eltűntek a szórakozóhelyekről, kocsmákból és a fesztiválokról a műanyag szívószálak, helyüket átvették a más anyagokból készült vékony csövek. Népszerű a papírból és a bambuszból készült változat, de otthoni felhasználásra lehet vásárolni tartósabb, acélból készült verziót is.

A változás célja az volt, hogy csökkentsék a műanyagszemét mennyiségét. A kezdeményezés nemes, azonban az újfajta szívószálak más veszélyeket hordoznak magukban. Egy 2021-es amerikai kutatás kimutatta, hogy a növényi alapú szívószálak úgynevezett forever-anyagokat (forever – örök) tartalmaznak, olyan vegyi anyagokat, amelyek gyakorlatilag soha nem bomlanak le.

Ezt követően az Antwerpeni Egyetem is elmerült a témában, és megvizsgáltak mindenféle anyagból készült szívószálat, hogy kiderítsék, melyekben találhatóak meg ezek a környezetre káros anyagok. Tesztjük során 39 különböző márkával találkoztak, többek között papír, bambusz, üveg, rozsdamentes acél és műanyag szívószálakat is vizsgáltak.

Többségükben (69 százalék) sajnos találtak forever-anyagokat, ami azonban a leginkább ijesztő, hogy a papírszívószálak 90 százaléka tartalmazott ilyen anyagot.

Ismerve azt, hogy a papírcsövek milyen hamar átnedvesednek az italban, különösen aggasztó, hogy többek között olyan vegyi anyagokra bukkantak, melyek összefüggésbe hozhatóak a magas koleszterinszinttel, pajzsmirigy- és egyéb daganatos betegségekkel. Ezek alapvetően kis kockázatot jelentenek, viszont a szervezetünk nem tud ezektől megszabadulni, folyamatosan felgyülemlenek bennünk az ilyen anyagok.

A bambuszalapú szívószálak sem teljesítettek sokkal jobban, 80 százalékuk tartalmazott forever-anyagokat, míg a műanyag 75 százalékkal állt a harmadik helyen. Még az üveg sem mutat igazán biztató képet a maga 40 százalékával, egyedül az acélszívószálak voltak azok, amelyekben nem találták nyomát a keresett káros anyagoknak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések