A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyöngyösi megerősítette: a Jobbik szakít az ellenzéki összefogással


De ez „nem jelenti azt, hogy bizonyos ügyek mentén nem hajlandó kompromisszumokat kötni”. 

Gyöngyösi Márton a minap új irányvonalat hirdetett meg. Egy, a napokban nyilvánosságra került levél szerint a Jobbik elnöke úgy véli, nem léphetnek ismét a baloldali pártokkal való összefogás bizonyítottan kudarcos útjára. Ehelyett önálló jobboldali arcéllel és konzervatív küldetéstudattal új szövetségi rendszert kell építeni.

Ha nem is bombaként, de kisebb petárdaként robbant a hír a minap, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke megkérte Szabó Gábort, hogy mondjon le az országos választmányi elnöki tisztségéről.

Ezzel a sajtóban ritkán szereplő, de a párt működésének meghatározó figurája bukott bele a párt tragikus közvélemény-kutatási adataiba; úgy fest, neki kell elvinni mindenért a balhét. Szabó Gábor ugyanis – a MIÉP-ből érkezve – a Jobbik Magyarországért Mozgalom alapító tagja, gyakorlatilag „örökös” pártigazgató, s a politikai alakulat talán legjelentősebb szürke eminenciása. Volt.

Gyöngyösi Márton ugyanis úgy véli, nem léphetnek ismét a baloldali pártokkal való összefogás bizonyítottan kudarcos útjára. Ehelyett önálló jobboldali arcéllel és konzervatív küldetéstudattal új szövetségi rendszert kell építeni.

Annak, hogy a Jobbik készül valamire, voltak kisebb-nagyobb jelei a nyáron. Gyöngyösi keményen beleállt a guruló dollárok ügyébe, nekiment Bajnai Gordonnak és Márki-Zay Péternek, felelősségre vonva őket az amerikai kampánytámogatások miatt. 

Nagyon zokon vette ugyanis, hogy a Jobbikot is megbüntethetik a tiltott pártfinanszírozás miatt, holott állítólag ők olyan ártatlanok az ügyben, mint a ma született bárányok, hiszen semmit nem tudtak az egész akciósorozatról. De a pártelnök Karácsonyék félmilliárdos „pénzezgetése” miatt is nagyon felháborodott – vagy legalábbis úgy csinált –, a főpolgármestertől is választ vár arra, hogyan sikerült összedobozolni ezt az irdatlan nagy összeget.

Azt persze nehéz eldönteni, hogy a Jobbik újabb irányváltása mennyiben tekinthető elvi alapúnak, s mennyiben pragmatikusnak. De nem kell Török Gáborba oltott Nagy Attila Tibornak lenni ahhoz, hogy valaki a pártok népszerűségi adatai alapján megállapítsa, a Jobbik elképesztően nagy bajban van, az elmúlt hónapok mérései szerint – ebben gyakorlatilag egyetértenek a különböző intézetek – nem érik el a parlamenti küszöböt. 

Ezért a párt vezetői minden bizonnyal kétségbeesetten keresik a választ arra, hogyan tudnak ebből a helyzetből kitörni. Ha ugyanis nem kapnak legalább öt százalékot jövő tavasszal, akkor gyakorlatilag értelmetlenné válik a párt további működése.

Az ős-Jobbik politikai irányvonalát ugyanis meggyőzően, hitelesen viszi tovább a Mi Hazánk, s erre van is kereslet a választók részéről – ezt bizonyítja, hogy Toroczkaiék már hosszú ideje stabilan a parlamenti bejutás határa fölött tanyáznak. Az pedig, hogy Gyöngyösiék képviselik az igazi keresztény-konzervatív, jobboldali értékeket, azt a párttagokon kívül más aligha hiszi el, de talán még ők maguk sem, hiába egészítették ki a nevüket nemrég a „Konzervatívok” szóval.

Ráadásul Gyöngyösi Mártonnak rendkívül fontos egzisztenciális kérdés is, hogy júniusban elérjék a parlamenti küszöböt, s ő bejusson az Európai Parlamentbe.

Ugyan hivatalos döntés még nincs a listavezető személyéről, szinte kizárt, hogy ne ő álljon az élén. Ha ugyanis elbuknak, a jelenlegi pártelnök elköszönhet a nagy presztízsű és busásan fizető állásától, másrészt politikai holttérbe kerül, hiszen 

EP-képviselőség nélkül súlytalanná válik, s a következő tisztújításon valószínűleg megpecsételődne a sorsa.

Ám az EP-választással egy időben, jövő júniusban önkormányzati választásokat is tartanak. 2019-ben nagyon sok településen közösen indultak az ellenzéki pártok, és így több helyen – különösen a nagyobb városokban – meglehetősen jól szerepeltek. 

Ezért nagy kérdés, hogy a Jobbik országos szintű leválása a balliberális erőkről mennyiben érinti a helyi ügyeket. Ha ugyanis a falvakban, városokban külön indulnak, akkor alig lesz olyan képviselő-testület, ahova bekerülnének, ha viszont közös listán szerepelnek a többi ellenzékivel, akkor nem túl hiteles a meghirdetett „önálló jobboldali arcél és konzervatív küldetéstudat”.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések