Mennyei húsmentes rakottast készíthetsz tökből hagymával és sűrű besamelmártással.
A rakott tök hamisítatlan nyári ebéd, amihez ráadásul még hús sem szükséges, mégis laktató lesz. A karakterét a besamelmártás mellett az édes hagyma és a rápirított, ropogós sajt adja meg. A júliustól októberig érő főzőtök különösen azoknak a barátja, akik szeretnek odafigyelni az alakjukra, ugyanis tíz dekája mindössze 31 kalóriát tartalmaz.
Hozzávalók 4 személyre
👉 1 kg főzőtök
👉 10 dkg trappista sajt
👉 10 dkg mozzarella
👉 1 csésze rizs
👉 1 teáskanál majoránna
👉 1 teáskanál füstölt paprika
👉 só
👉 bors
👉 olaj a tepsi kikenéséhez
A besamelhez:
👉 3 dkg vaj
👉 3 dl tej
👉 2 csapott evőkanál liszt
👉 1 hagyma
👉 1 szál kapor
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A tököt hámozd meg, a magjait vágd ki, a zöldséget szeld vékony karikákra, sózd be, és hagyd állni. A rizst sós vízben főzd félpuhára. Közben készítsd el a besamelt. Ehhez a vajat olvaszd fel, majd párold rajta üvegesre a felaprított hagymát. Amikor a hagyma már puha, add hozzá a lisztet, kézi habverővel kevergesd, amíg kicsit megpirul, majd fokozatosan, továbbra is kevergetve öntsd fel a tejjel.
Szórd meg sóval, borssal és felaprított kaporral, dobd bele a reszelt trappista sajt felét, és kevergesd kis lángon, amíg besűrűsödik. A kinyomkodott tökszeletek felét egyengesd el kiolajozott tepsiben. Szórd meg borssal, majoránnával és füstölt paprikával, kanalazd rá a rizs és a besamel felét. Fedd be a tök másik felével, erre kend a besamel másik felét. A tetejét szórd meg a mozzarellával és a visszamaradt reszelt trappistával, és told 180 fokos sütőbe 45 percre, amíg az egész szépen átsül.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések