A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brüsszel a migránsok elosztását sürgeti


A helyhiány ellenére is szállást biztosítanának a menedékkérő férfiaknak 

A brüsszeli régió miniszterelnöke arra kérte Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkárt, hogy hagyjon fel az egyedülálló férfi menedékkérők befogadásának felfüggesztésére irányuló tervével, valamint a Brüsszelben regisztrált migránsok országos elosztását is sürgette. 

Nicole de Moor szerdán jelentette be, hogy Belgium a télen nem biztosít szállást menekültstátuszt kérő, egyedülálló férfiaknak, a befogadóközpontokban kialakított, még rendelkezésre álló szálláshelyeket gyerekes családoknak tartják fenn – idézte fel a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön. Az államtitkár indoklása szerint az intézkedéssel a belga kormány el akarja kerülni, hogy a menekültgyerekek ezen a télen az utcára kerüljenek. A terv szerint menedékkérelmük elbírálásának ideje alatt az egyedülálló férfiaknak maguknak kell gondoskodniuk a szállásukról.

A brüsszeli régió kormánya a lap beszámolója szerint egyeztetésre hívta a szövetségi kormány illetékes államtitkárát, véleményük szerint ugyanis a terv, ha megvalósul, „elkerülhetetlenül súlyos következményekkel jár Brüsszelre nézve”. A menekültek és menedékkérők túlnyomó többsége a belga fővárosban tartózkodik, ahol – mint kiemelték – a menedékkérelmek nyilvántartásba vételére szolgáló intézmények találhatók. A brüsszeli régió kormánya azt kéri az önkormányzattól és az illetékes brüsszeli hatóságoktól, hogy „ne hajtsák végre azt a tervet, amely szerint nem fogadnak be egyedülálló férfi menedékkérőket” – közölték.

Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke emlékeztetett egy, még 2021 szeptemberében a belga miniszterelnöknek, a belügyminiszternek és a menekültügyi és migrációs államtitkárságnak küldött levelére, mely „a brüsszeli régió területén tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyek helyzetének figyelmen kívül hagyása által okozott nehézségekre” hívta fel a figyelmet. A brüsszeli miniszterelnök a lap szerint most megjegyezte, hogy két év elteltével a levélben vázolt helyzet csak rosszabbodott. Az intézkedés iránti kérelmeknek nem volt hatásuk, eltekintve az állami menekültügyi ügynökség (Fedasil) és a brüsszeli régió közötti 1500 befogadóhely létesítéséről szóló megállapodástól, amelyet Brüsszel meg is valósított.

A brüsszeli régió miniszterelnöke tervet sürget a belga fővárosban regisztrált migránsok országos elosztására. Rudi Vervoort szerint a menekültekkel kapcsolatos erőfeszítéseket meg kell osztani a régiók között. A szövetségi kormánynak és az összes régiónak „mindent meg kell tennie annak biztosítására, hogy minden menedékkérő anyagi segítséget kapjon Belgium nemzetközi kötelezettségeivel, valamint a belga és az európai joggal összhangban”. Mindezt a nemzeti szolidaritás igénybevételével, szükség esetén egy nemzeti elosztási terv végrehajtásával – tette hozzá Vervoort.

A Fedasil adatai szerint az elmúlt két évben 11,5 millió menedékkérő érkezett Belgiumba, közülük legkevesebb 33 500 jelenleg is befogadóközpontokban tartózkodik. Tavaly Belgiumban mintegy 37 ezer nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be nem uniós állampolgárok, és a menedékkérőkön kívül az ország mintegy 62 ezer ukrajnai menekültnek nyújt segítséget.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések