A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az antioxidánsokban gazdag zöld ételek és italok egészségre gyakorolt hatásai


Vitathatatlan tény, hogy a zöldségek és a gyümölcsök olyannyira sok tápanyagot tartalmaznak, hogy egyetlen táplálék sem tud velük vetekedni. A zöld táplálékok és italok pedig méltán szerepelnek az első helyen, hiszen nagyon sok antioxidánst és klorofillt tartalmaznak, amelyek rendkívül előnyösek az egészségünk számára. Ebben a cikkben néhány olyan zöld ételt és italt mutatunk be, amelyeknek lenyűgözőek a hatásaik.


Az egyik legegészségesebb táplálék talán nem más, mint a brokkoli. Sokan nem kedvelik, pedig már 2 csészényi brokkoli elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin-szükségletünket. A C-vitamin pedig olyan antioxidáns, amelynek számtalan előnye létezik. Erősíti az immunrendszert, egészségessé teszi az ereket, segíti a gyorsabb sebgyógyulást, csökkenti az íny duzzanatát, biztosítja a szájüregi egészséget, és még a kollagénképződést is megtámogatja. Ez a vitamin olyan betegségektől óvhat meg bennünket, mint a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések. Mindenképpen párolva fogyasszuk ezt a zöldséget, hogy minél több tápanyaga megmaradjon.

A káposzta is egy nagyon hatékony táplálék. Sokan fogyasztják savanyítva, amely kitűnő erjesztett tápláléknak számít. Tele van probiotikumokkal, amelyek jótékonyan hatnak a bél egészségére, mégpedig a táplálékok és tápanyagok emésztésének és lebontásának javításával. Mivel a bélrendszer és az immunrendszer szoros összeköttetésben áll egymással, így a bélrendszer egészségének javításával az immunműködésünk egészsége is javítható.

Ha a gyümölcsök közül szeretnénk választani egy zöld színű és egészséges típust, akkor a kivire is eshet a választásunk. Gazdag forrása a C-vitaminnak, de rostokban és folátban is bővelkedik. A kivi az emésztőrendszer egészségét is biztosítja egy nagyszerű enzimnek a segítségével. Ez az enzim segít a fehérje lebontásában, ily módon megkönnyíti a vékonybélben és a gyomorban zajló emésztési folyamatokat.

Nemcsak a káposzta, hanem a kelkáposzta is rendkívül egészséges és olyan tápanyagokban bővelkedik, amelyeknek nagyszerű az egészségmegőrző hatásuk. Megtalálhatók benne az antioxidánsok és fitotápanyagok, illetve A-, C- és K-vitaminban is bővelkedik. A kelkáposzta karotinoidokban – lutein és zeaxantin – is gazdag, amelyek a szem egészségét óvják. Ez a két tápanyag nagyfokú védelmet biztosít például a szürkehályoggal és a makuladegenerációval szemben.

Ha az italok közül keresünk egy zöld színűt, amely jótékonyan hat az egészségre, akkor a matcha tea is jó választásnak bizonyul, amely gazdag forrása az erős antioxidáns hatással rendelkező katekin nevű vegyületeknek. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, ezzel csökkentve az oxidatív stressz esélyét, így pedig számtalan betegséggel szemben élvezhetünk védelmet. A zöld tea is tartalmaz ugyan katekin nevű vegyületeket, de a matcha teában jóval nagyobb mennyiségben vannak jelen.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések