Szilvás gombóc mákos bundába forgatva: így lesz tökéletes a krumplis gyúrt tészta.
A mákos bundába forgatott szilvás gombócoknak egyszerűen képtelenség ellenállni. A gombócok hagyományos krumplis gyúrt tésztából készülnek, így érdemes akkor nekiállni a készítésüknek, ha rá tudsz szánni egy kis időt. A liszt pontos mennyisége a krumpli fajtájától függ, ezért mindig fokozatosan, kanalanként adagold, amíg sima tésztát nem kapsz.
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
👉 40 dkg krumpli
👉 40 dkg liszt
👉 5 dkg zsír
👉 1 tojás
👉 1 csipet só
A töltelékhez:
👉 10 db szilva
👉 2 evőkanál cukor
👉 2 kávéskanál fahéj
A forgatáshoz:
👉 25 dkg darált mák
👉 25 dkg cukor
Elkészítés:
A krumplit héjában főzd meg. Amint kézbe tudod venni, hámozd meg, még melegen törd át, és hagyd kihűlni. A kihűlt krumplihoz keverd hozzá a zsírt, a tojást, a sót és annyi lisztet, hogy jól összeálljon. Gyúrj belőle sima tésztát. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, és vágd kockákra.
A szilvákat felezd el és magozd ki. Minden négyzet közepébe tegyél egy fél gyümölcsöt, szórd meg a közepüket fahéjas cukorral, és formálj belőlük gombócokat. Egy lábosban forralj vizet. Amikor már gyöngyözik, tedd bele a gombócokat. Miután feljöttek a víz felszínére, egy-két percig főzd, majd szűrőlapáttal szedd ki őket, és forgasd meg cukros mákban.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések