A puha kelt tésztából készült görög fánk a méztől és narancstól lesz édes és illatos.
Nem igaz, hogy csak a farsangi szezonban süthetsz fánkot. A loukoumades, vagyis a mézes-narancsos görög fánk hamisítatlan nyári csemege, amelyért érdemes ilyenkor is bekpacsolni a tűzhelyt. A kis golyók tésztája a magyar változathoz képest lágyabb, a hozzájuk reszelt narancshéjtól pedig elképesztően illatos.
Hozzávalók 15 darabhoz
👉 18 dkg liszt
👉 2 evőkanál cukor
👉 1.5 dl langyos víz
👉 1.5 evőkanál olívaolaj
👉 1 narancs reszelt héja
👉 1 teáskanál instant élesztő
👉 1 csipet só
👉 5 dl olaj a sütéshez
A forgatáshoz
👉 2 evőkanál méz
👉 1 evőkanál meleg víz
👉 fahéj
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba. Add hozzá a cukrot, az élesztőt, a sót, a narancs reszelt héját, az olívaolajat, majd fokozatosan a langyos vizet, és dolgozd jól össze. Lágy, ragacsos tésztát fogsz kapni. Takard le konyharuhával, és meleg, szélvédett helyen egy óra alatt keleszd a duplájára.
Amikor megkelt, egy lábosban vagy mély serpenyőben hevíts annyi olajat, hogy a fánkok úszhassanak benne. Kanállal szaggass halmokat a forró olajba, és néhány perc alatt süsd őket aranybarnára. Közben a mézet keverd el meleg vízzel. A kisült fánkokat ne papírtörlőre szedd, hanem pakold a mézes vízbe, hogy meg tudják magukat szívni az édes sziruppal. Utána szedd őket tálra, és szórd meg a tetejüket fahéjjal.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések