A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Moszkva közölte feltételeit nukleáris fegyverek kivonásáról


Ha az USA és a NATO véget vet a Moszkvával és Minszkkel szembeni ellenséges politikájának, és az amerikai atomfegyvereket kivonják Európából, akkor Belaruszt is leszerelik 

Oroszország fontolóra veheti taktikai nukleáris fegyvereinek kivonását Belaruszból, ha az USA és a NATO véget vet a Moszkvával és Minszkkel szembeni ellenséges politikájának, és az amerikai atomfegyvereket kivonják Európából – mondta a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője, akit az oroszhirek.hu idézett.

Alekszej Policscsuk, aki a Belarusszal, Moldovával és Ukrajnával fenntartott kapcsolatokért felelős tárcát vezeti, a RIA Novosztyinak adott, hétfőn megjelent interjújában szükséges intézkedésnek nevezte Oroszország azon döntését, hogy nukleáris fegyvereket állomásoztat Fehéroroszországban Moszkva és Minszk biztonságának megerősítése érdekében.

Poliscsuk elmondta, hogy Oroszország „válaszul a NATO és Washington évek óta tartó destabilizáló nukleáris politikájára, valamint az európai biztonság kulcsfontosságú területein a közelmúltban bekövetkezett alapvető változásokra” küldött atomfegyvereket Belaruszba.

A fegyvereket azonban potenciálisan vissza lehetne vonni, ha az Egyesült Államok és a NATO megfordítja destruktív irányvonalát, és kivonja az amerikai nukleáris arzenált Európából, valamint felszámolja az ehhez szükséges infrastruktúrát – mondta Poliscsuk.

A nukleáris fegyverek Belaruszba helyezéséről szóló döntést Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be március végén, aki szerint ez válasz volt arra, hogy Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszerekkel látja el Ukrajnát – a brit lépést Moszkva vakmerőnek és felelőtlennek minősítette.

Putyin azt is közölte, hogy a szükséges infrastruktúra július elejére elkészül, miközben azt ígérte, hogy Moszkva továbbra is ellenőrzése alatt tartja a fegyvereket, és megjegyezte, hogy Moszkva lépései nem sokban különböznek az amerikaiaktól.

Amerikai taktikai atomfegyverek jelenleg öt európai országban – Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban – állomásoznak.

A Putyin bejelentését megelőző hónapokban Minszk többször kérte Oroszországot, hogy állomásoztasson atomfegyvereket a területén, hivatkozva a Belarusszal szembeni agresszív nyugati politikára és az amerikai atomfegyverek által Európában jelentett vélt fenyegetésre. Június közepén Putyin azt mondta, hogy az első orosz nukleáris robbanófejek már megérkeztek Belaruszba, amit később belarusz kollégája, Alekszandr Lukasenko is megerősített, aki szerint a fegyvereket úgy szállították át, hogy a Nyugat elől elrejtsék mozgásukat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések