A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Iszlám Állam jelentkezett a vasárnapi pakisztáni merénylet elkövetőjeként


Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett hétfőn az előző napi merénylet elkövetőjeként, amelyben több mint 50-en, köztük gyerekek haltak meg egy politikai gyűlésen Pakisztán északnyugati részén, Hajber-Pahtunhva tartományban. 

Az Iszlám Állam egy tagja „kapcsolta be robbanószerrel teli övét a nagy tömegben Khar városában, meggyilkolva a Dzsamiat Ulema-i-Iszlam (JUI-F) párt egyik helyi vezetőjét és más fontos embereit” - közölte a terrorszervezet Amak nevű hírszolgálatán keresztül.

A JUI-F konzervatív iszlamista párt körülbelül négyszáz támogatója várt a beszédekre, amikor a színpad közelében az öngyilkos merénylő felrobbantotta magát.

A pakisztáni terrorizmusellenes hivatal (CTD) egy magas rangú tisztségviselője, Saukat Abbász az AFP-vel közölte, hogy 54-en haltak meg, közülük 23-an fiatalkorúak, több mint százan pedig megsebesültek.

Az Iszlám Állam helyi csoportja már korábban is célba vette a párt gyűléseit és vezetőit, és általában terrorszervezetek régebben is gyakran követtek el merényleteket politikai rendezvények ellen Pakisztánban.

Az afganisztáni tálibokkal szövetséges pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) közleményben ítélték el a merényletet. A TTP szerint a terrortámadás célja az volt, hogy szembe fordítsák egymással az iszlamista erőket. Zabihullah Mudzsáhid, az afganisztáni tálibok szóvivője a korábban Twitterként ismert X közösségi platformon közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy „semmiképpen sem lehet igazolni az ilyen bűncselekményeket”.

Maulana Fazl-ur-Rehman, a JUI-F elnöke az afganisztáni tálibok hatalmának egyik támogatója a szomszédos országban, pártja pedig az iszlámábádi kormánykoalíció tagja. Pakisztánban 2023 őszén parlamenti választások esedékesek.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések