A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megjött Fico is: megvadult Orbán beszédétől


Robert Fico az a politikus, aki mást mond, amikor ellenzékben van, és mást, amikor kormányoz. Azaz másként nyilatkozik, amikor hatalomra tör, és mást állít, amikor hatalmon van. Általában ezek a nyilatkozatai, világlátása szöges ellentétben állnak egymással. A kormányhivatalból amerika-barát, a Smer székházából pedig Moszkva-barát. 

A Smer kormányzása idején Szlovákia ugyanolyan brüsszelita, atlantista párt volt, mint a mostani progresszív megbízott kormány, akivel szember Robert Fico  fellép. Ellenzékben most épp oroszbarát politikát folytat, ha kell, akár Brüsszelt is kritizálva. Hogy aztán kellő időben állítson majd az iránytűn, amint sikerül kormányt alakítania.

Igaz, az ukrán-orosz háború sok mindent átrajzolt, de a kérdés az, hogy ezen hitvallása mennyire tartós, vagy mennyire jött inkább kapóra.

A szlovák-magyar viszony

Ugyanez érvényes a szlovák-magyar helyzetre is. Az összes, felvidéki magyarokkal szemben újkori, negatív szlovák fellépés értelmi szerzője Robert Fico volt. Vagy legalábbis az ő kormányzásai idején következtek be: ilyen volt a szurkolóverés, Malina Hedvig-ügy, a kettős állampolgárság, a magyar zászló, a magyar himnusz kérdése, stb., stb.  

Az orosz-ukrán háború és a geopolitikai helyzet mégis egy platformra helyezte a Fideszt és a Smert. Mindkét politikai erő ugyanis ugyanazon a térfélen kommunikál, a globális kérdéseket illetően. Egészen addig, amíg szóba nem kerül a magyar kérdés. Mint legutóbb, Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde során is. A magyar miniszterelnök teljesen megszokott, természetes, mi több, üdvözlendő módon elszakított területekről beszélt Szlovákia kapcsán. E megfogalmazás történelmi tényeken alapul. a szlovák hisztéria erre választási kampányban így akár érthető is lehetne, de teljesen megalapozatlan.  

A Smer könnyen átverheti a Fideszt

Ennek ellenére a kemény sovinizmus Robert Ficonál is erősebbnek bizonyult, mint a Fidesz-Smer tengely. És Orbán – egyébként teljesen ártatlan – szavaira külön bejegyzésben reagált közösségi oldalán. Az éppen nyári szabadságát töltő Fico, aki a napokban függesztette fel három hétre a Smer választási kampányát, a következőt üzente Orbán szavaira:  

„Visszautasítom, hogy Szlovákia elszakított terület lenne. A magyar kormányfőt tisztelem, mint szuverén politikust, aki keményfejűen védelmezi Magyarország nemzeti érzelmeit. Ugyanaz a mi véleményünk is a V4-ek jelentőségéről, az Unión belüli vétójog kérdéséről, vagy az ukrajnai háborúról. Amikor kormányon voltam, sikerült konszolidálnunk a bonyolult szlovák-magyar viszonyt, mert mindketten erősek voltunk politikailag. Orbán Viktor tudja, hogy Szlovákia most olyan gyenge, mint talán soha. Hogy három éve amatőr politikusok vezetik, akiknek semmi viszonyulásuk nincs saját országukhoz. De így sem tudok egyetérteni azzal, amikor Szlovákiát elszakított országrésznek nevezi. Ez ugyanaz, mintha én beszélnék így Kárpátaljáról. Csehszlovákia 1918-ban ugyanolyan utódállama volt az Osztrák-Magyar Monarchiának, mint Magyarország. Szlovákiának stabil, szuverén és magabiztos kormányra van szüksége. A szeptember 30-i választások arról is szólnak, hogy hasonló szótárat Szlovákiávan szemben továbbra is meg fognak-e tudni engedni maguknak a külföldi politikusok”

Ugyanaz a Fico, aki gépfegyveres  testőrök kíséretében lépte át a magyar határt, amikor Bajnai Gordon meghívására 2009 szeptemberében Szécsénybe igyekezett.

Fico megnyilvánulása után még inkább indokolttá válik korábbi megállapításunk a magyar külügy számára, miszerint a szövetségkeresés során nem kifizetődő a struccpolitika és időnként bizony ildomos a felvidéki magyarok jogos igényeire is emlékeztetni a szlovák partnereket.

Orbán Viktor pedig jól tette, hogy úgy fogalmazott Tusnádfürdőn, ahogy fogalmazott. Pont.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések