A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kína: nincs katonai megoldása az ukrán konfliktusnak


Csak politikai rendezéssel lehet megoldani az ukrajnai konfliktust – mondta Kína helyettes ENSZ-megbízottja, arra sürgetve a nemzetközi közösséget, hogy törekedjen a válság békés lezárására, miután Peking saját tervet terjesztett elő a harcok leállítására.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Ukrajnával foglalkozó nyílt ülésén hétfőn felszólalva Peking állandó ENSZ-képviselőjének helyettese, Keng Suang négypontos keretet javasolt a jövőbeli béketörekvésekhez, mondván, hogy a globális testületnek “együtt kell működnie annak megakadályozására, hogy a helyzet kicsússzon az irányítás alól”.

“A harctéri helyzet alakulása azt mutatja, hogy katonai eszközökkel nem lehet megoldani az ukrán válságot, és a konfliktus folytatása csak még több szenvedést hoz a civileknek, sőt kiszámíthatatlan és helyrehozhatatlan helyzetekhez vezethet” – mondta. “Nem számít, meddig tart a válság, végül politikai eszközökkel fogják megoldani”.

A kínai keretrendszer tárgyalásokat szorgalmaz Moszkva és Kijev között, a válság esetleges “tovagyűrűző hatásainak korlátozását, a humanitárius kérdések kezelését, valamint a nukleáris biztonság és védelem” garantálását – különösen a zaporozsjei atomerőműben.

Az ENSZ-megbízott-helyettes a továbbiakban úgy érvelt, hogy a konfliktus bármilyen megoldásának “egy közös, átfogó, együttműködő és fenntartható biztonsági koncepciót kell fenntartania”. Bár név szerint nem említette a NATO-szövetséget, a tisztviselő szerint az ukrán válság tavaly a terjeszkedő katonai szövetségnek köszönhetően robbant ki, amelyek “csak zűrzavart és nyugtalanságot hozhatnak Európára és az egész világra”.

Az év elején Kína bemutatott egy 12 pontos útitervet a harcok befejezésére, amelyben a tárgyalások újrafelvételére szólított fel, és azzal érvelt, hogy minden nemzet szuverenitását és területi integritását meg kell őrizni. A kínai kormány korábban a Moszkvával szembeni egyoldalú szankciókat kifogásolta, és azzal érvelt, hogy a NATO európai terjeszkedése az ukrajnai konfliktus gyökere.

A kezdeményezést Moszkvában pozitívan fogadták, és a Kreml magas rangú tisztviselői jelezték, hogy hajlandóak további megbeszéléseket folytatni. A javaslatot azonban gyorsan elutasította Kijev és néhány nyugati támogatója, akik azzal vádolták Pekinget, hogy Oroszország érdekeit támogatja.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések