Ha van otthon egy jó turmixgéped, házilag is elkészítheted a mandulatejet.
A házilag készült mandulatej ideális választás akkor, ha vegán módon táplálkozol, vagy ha ételérzékenység miatt kerülöd a tejet. Kétféleképpen is összeállíthatod: dönthetsz úgy, hogy megpirítod előbb a mandulát, akkor egy kicsit karamellásabb ízvilágot fogsz kapni, vagy ha semlegesebb ízekre vágysz, natúran is összeapríthatod. Az így készült mandulatejet a tehéntejhez hasonlóan használhatod fel.
Hozzávalók 10 decihez
👉 15 dkg mandula
👉 8 dl víz
👉 1 evőkanál nyírfacukor
👉 1 kávéskanál vaníliaaroma
👉 1 csipet só
Elkészítés:
A mandulát sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon tíz perc alatt pirítsd meg. Ezt a lépést el is hagyhatod. Az ízlés szerint megpirított mandulát ezután áztasd egy éjszakára hideg vízbe.
Másnap szűrd le, és tedd egy turmixgépbe. Öntsd fel nyolc deci tiszta vízzel, add hozzá a nyírfacukrot, a vaníliaaromát és a sót, és legmagasabb fokozaton turmixold össze, amíg egynemű lesz.
Egy szitát bélelj ki egy textilpelenkával. Fontos, hogy olyat válassz, amit nem kezeltél illatos öblítővel, különben vegyszerízű lesz a mandulatej is. Állítsd egy széles szájú edényre, és hagyd lecsöpögni. A végén kicsit kézzel is kicsavarhatod. Az így kapott mandulatej három-négy napig áll el a hűtőben.
0 Megjegyzések