A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre nagyobb veszélyben a vallásszabadság


Egyre többször sérül a vallásszabadság szerte a világban a Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) nevű nemzetközi szervezet jelentése szerint, amelyet a Mandiner szemlézett. A súlyos diszkrimináció és az üldöztetés a Föld lakosságának több mint felét érinti közvetlenül.


Az ACN a legsúlyosabb, vörös kategóriába sorolja a világ mintegy 28 országát, amelyek összesen több mint négymilliárd embernek nyújtanak otthont. Közülük 13 az afrikai kontinensen található, ahol évről évre drasztikusan romlik a helyzet.

A narancs kategóriába tartozó országok csoportjába, amelyekben a vallási diszkrimináció különböző jelei tapasztalhatók, 33 ország tartozik, amelyekben összesen mintegy 853 millió ember él. A jelentés felsorolja ezek mellett a megfigyelés alatt álló országokat is, amelyekből egymás után érkeznek aggodalomra okot adó hírek, és olyan folyamatokról számolnak be, amelyek a vallásszabadság tartós leépülését eredményezhetik – olvasható a cikkben.

Az ACN szerint a negatív elmozdulás összefügg a globális gazdasági-politikai helyzet kiéleződésével.

Mint írják, az elnyomásnak különböző formái vannak: nem ritka a fizikai üldöztetés sem (Észak-Koreában halálos veszélyt jelent már a Biblia birtoklása is), de a terrortámadások, a vallási örökség és a szimbólumok szisztematikus megsemmisítése (például Törökországban és Szíriában), a választási rendszer manipulálása, a tömeges megfigyelés, az áttérésellenes törvények és a pénzügyi korlátozások (a délkelet-ázsiai régióban és a Közel-Keleten) kombinációja is gyakori jelenség.

A szerzők hangsúlyozzák a nemzetközi közösség felelősségét is, amely szerintük egyre halkabban emeli fel szavát, ha vallásüldözést tapasztal.

A jelentés kitér arra is, hogy az elmúlt években tendenciózusan nőtt a nyugati zsidó közösségekre nehezedő nyomás. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagországaiban a 2019-es 582-ről 2021-re csaknem megháromszorozódott, 1367-re nőtt a zsidóellenes gyűlöletbűncselekmények száma.

A jelentés részletesen foglalkozik a nyugati világban tapasztalható jelenségekkel is. Ezen belül az ACN szakemberei különösen is veszélyesnek tartják az eltörlés kultúráját, valamint a kényszerűen politikailag korrekt beszédet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések