A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Belháború Zuglóban a DK és a Momentum között


Eltitkolt vizsgálati jelentések, átláthatatlan és pazarló vagyonkezelés a baloldali vezetésű kerületben


Zuglóban tavaly márciusban rendelt el vizsgálatot az évente ötmilliárd forintból gazdálkodó, százmilliárd forint értékű vagyont kezelő Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. (ZVK Zrt.) új felügyelőbizottsága négy témakörben. Ebből pusztán egyet hoztak nyilvánosságra, a többiről néma csend. Holott Rózsa András momentumos alpolgármestertől megtudtuk, ezek is elkészültek, de az eredményét titkolják. A Momentum ennek kapcsán tavaly szeptemberben kinevezett DK-s vezérigazgatót is vissza akarta hívni, ám a DK és a szocialisták ezt megakadályozták.

A Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. néhány év alatt 760 millió forint kinnlevőséget hozott össze az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok hasznosítása során, ráadásul úgy, hogy az előző ciklus közepén több száz millió forintnyi adósságot, mint behajthatatlan tartozást már leírtak – írta közéleti blogján Várnai László zuglói független önkormányzati képviselő, a CivilZugló Egyesület elnöke. Várnai a napokban nyilvánosságra hozta az egyetlen elkészült dokumentumot, amelyet májusban tárgyalt volna Budapest XIV. kerületi önkormányzatának baloldali vezetésű képviselő-testülete. Ám Horváth Csaba szocialista polgármester az ülésen jelezte, hogy ő nem kapta meg a vizsgálati jelentést, ezért azt akkor levették a napirendről.

Ebből csinos botrány kerekedett, a szövetséges Momentum alpolgármestere, Rózsa András ugyanis a testületi ülésen szóvá tette, miként lehetséges az, hogy minden érintett megkapta a jelentést, csak épp a polgármester nem. A tények, illetve az előzmények ismeretében azonban ez a kis malőr annyira nem is meglepő, mivel már Karácsony Gergely polgármestersége idején is, majd ezt követően 2019 őszétől Horváth Csaba szocialista polgármester időszakában a vagyonkezelő „MSZP-s magánbirodalomként működött”, amelybe Karácsony Gergely zuglói polgármester például nem is nagyon akart belelátni. Föltehetően azért, amire egyszer Zuglóban hivatkozott is, ha ő oda visszamenne, „elásnák.”

E kijelentés háttere: a zuglói önkormányzat 2014 után Tóth Csaba szocialista honatya hitbizományává vált, s ezt a terhet a városrész részben még ma is nyögi. Baracskai Gábort, a vagyonkezelő vezérigazgatóját 2015. elején Karácsony nevezte ki, bár az őt ajánló MSZP elfelejtette arról tájékoztatni, hogy Baracskai az MSZP-s gazdasági alpolgármester, Hajdú Flórián sógora. Így aztán – Várnai László megfogalmazása szerint – sógor ellenőrzött sógort, míg  a felügyelőbizottságban egy harmadik sógor, bizonyos Sógor László  MSZP-s képviselő látta el a felügyelőbizottság tagjaként az ellenőr szerepét. Hab a tortán, hogy a belső ellenőrzéssel a parlamentből kiszoruló miskolci szocialistát, Gúr Nándor családi BT-jét bízták meg. A vagyonkezelő vezető posztjait, beleértve a felügyelőbizottság tagjait, az ellenőrzéssel megbízott személyeket hosszú évekig kizárólag Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek a bizalmasai töltötték be. A felsorolt személyi összetétel kellő garanciát jelentett ahhoz, hogy a napjainkban egyetlen nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentés is arra a megállapításra jutott, hogy „átláthatatlanul és pazarlón működött Zuglóban a vagyonkezelő”.

Jobbára ezzel magyarázható, Rózsa András momentumos alpolgármester azt kérte, hogy Horváth Csaba polgármester indítson belső vizsgálatot, hová tűntek a felügyelőbizottság állítólag lezárt jelentései. A momentumos politikus azt is indítványozta – miután a szocialista alpolgármester sógorát már leváltották a vezérigazgatói székből, s teljesen új felügyelőbizottságot is létrehoztak –, hogy az új, a DK által állított és pályázaton győztesnek kihirdetett vezérigazgatót, Bernula Istvánt hívják vissza a tisztségéből, hisz tavaly őszi megválasztása óta sem sikerült rendet csinálni az önkormányzati cégnél. Lényegében maradt minden a régiben.

Rózsa András alpolgármester a visszahívással kapcsolatosan lapunknak azt mondta, az új vezérigazgató elveszítette a bizalmukat, nem történtek meg a cégnél a szükséges változtatások, ám indítványukat a DK és a szocialisták nem támogatták. Elmondta azt is, kezdeményezték, hogy a kerületi zöldterületek, parkok gondozását az önkormányzat saját erőből és a korábbinál sokkal hatékonyabban oldja meg, mert Zugló jelenleg gazos, kezeletlen, holott az önkormányzat egy külsős vállalkozónak évi egymilliárd forintot fizet a gondozásért, ám ez a javaslatuk is óriási ellenállásba ütközött.

A zöldterületek hatékonyabb kezelése érdekében két tanulmány elkészítésére is javaslatot tett a Momentum, ám ezek egyike sem valósult meg. Rózsa András szerint a legtöbb gondot az okozza, hogy az önkormányzati cég csak kvázi vagyonkezelő, s a két bába, az önkormányzati hivatal, illetve a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. között elvész a gyerek. Erre példaként felhozta azt is, hogy a felújított önkormányzati lakások felét átadni sem tudták, mert közműproblémák miatt ezekre a használatbavételi engedélyeket nem lehetett kiadni. Ám Rózsa szerint a felsorolt esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik Zuglóban.

„Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy az újjáalakult felügyelőbizottság hat tagjából egyedül a momentumos Ruskal-Klemm Csilla az, aki komolyan vette a munkáját, s elkészítette azt az anyagot, amely javaslatokat is tartalmaz a vagyonkezelés megreformálására” – közölte portálunkkal Várnai László, aki a Fidesz–KDNP-vel, a „kutyapárt”-tal, a momentumosokkal együtt többséget tudott állítani az új vezérigazgató visszahívásához, ám mivel a szocialista képviselők nem nyomtak gombot, hiányzott a minősített többség a vezérigazgató visszahívásához.

Várnai kitért arra is, hogy a ZVK Zrt. hozzávetőleg kilencszáz önkormányzati ingatlannal – bolthelyiséggel, raktárral, pincével, tetőtérrel, telekkel – „gazdálkodik”, de ezeknek a fele sincs bérbe adva. Néhány napja még egyetlen meghirdethető ingatlan sem volt a honlapjukon, és jelenleg is csak a Miskolci úti iskolát hirdetik. Hangsúlyozta, a ZVK Zrt. az elmúlt 15 évben a zuglói önkormányzat fekete lyukaként működött, minden anyagot, pénzt magába szívott és elnyelt, és szinte lehetetlen volt belelátni, megtudni, mi történik a cégben. Az elmúlt három évben a vagyonkezelő 615 beszerzési eljárásából csupán tizenöt (!) volt közbeszerzési eljárás – áll a momentumos felügyelőbizottsági tag által készített átvilágításában.

Néhány megállapítás a felügyelőbizottság momentumos tagjának az önkormányzati bérlemények hasznosításáról szóló vizsgálati jelentéséből, amelynek összefoglalóan azt a címet adhatnánk, hogy átláthatatlanul és pazarlóan működik Zuglóban a vagyonkezelő:

1. A társasházakban működő nem lakás célú bérlemények mindössze öt százalékánál hárították át a közös költséget a bérlőre, holott erről a kötelezettségről önkormányzati rendelet is szól. Voltak olyan esetek is, amikor az önkormányzat által a társasháznak kifizetett közös költség összege magasabb vagy ugyanannyi volt, mint maga bérleti díj. Vagyis az önkormányzat egy fillért nem keresett a bérbeadáson.

2. Egy 2016-os önkormányzati rendelet előírta a nem lakás célú bérlemények bérbeadása esetén az általános forgalmiadó-kötelezettség előírását. Ugyanakkor, ha a szerződésben meghatározott bérleti díjnál nem szerepel az, hogy a tarifa nettó avagy bruttó összeg, akkor azt bruttóként kell értelmezni. Ezen hiányosság miatt a vagyonkezelő csupán a vizsgálatba vont bérleti szerződések alapján 14 millió forintot veszített egyetlen hónap alatt a vizsgált időszakban.

3. A bérleti szerződések mellett nem tüntették fel teljeskörűen az értékbecslést, így az azokban feltüntetett értékek realitásának ellenőrizhetősége szinte lehetetlen s jogszabálysértő is.

4. A tulajdonos önkormányzat előzetesen nem élhetett az elidegenítéssel kapcsolatos szándékának a kinyilvánításával, így sok esetben felesleges kiadássá vált a nem csekély költségű értékbecslés.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések