A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A francia gazdasági miniszter akkumulátorgyárakért lobbizik Kínában


Itthon a nolimpia kérésköréhez hasonlóan az akkumulátorgyárak ügyében is a franciák malmára akarják hajtani a vizet a Momentum nevezetű ügynökök.

Követve Németország példáját, Franciaország sem a leválás felé tett lépéseket Kínával kapcsolatban. Ezt erősíti legalábbis az, hogy a francia gazdasági miniszter több kínai befektetést, akkumulátorgyárat és mélyülő gazdasági kapcsolatokat szeretne látni Pekinggel.

Többször is foglalkoztunk már azzal, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti egyre mélyülő ellentétek milyen komoly próbatétel elé állítják az európai unió országait, melyek többsége egy szövetségi rendszerben van Amerikával, ugyanakkor élénk gazdasági kapcsolatokat tart fenn az ázsiai nagyhatalommal is.

Washingtonban régóta szeretnék elérni azt, hogy Kínát leválasszák valahogy Európáról.

Az érzékelhető nyomásgyakorlás olykor célt ér, az amerikaiak mégsem lehetnek elégedettek azzal, amit látnak.

Németország ugyan szavak szintjén gyakran „rongyol bele” Kínába – e mögött rendszerint a külügyminiszter asszony áll –, ám ahogy azt a múlt havi tárgyalások is megmutatták, Scholzék egyelőre nem tervezik tönkre tenni országukat azért, hogy maradéktalanul teljesítsék az amerikai elvárásokat.

Európa második legerősebb hatalma, Franciaország szintén igyekszik több hangszeren játszani a kérdésben. Emmanuel Macron francia elnök például háromnapos Kínában tett látogatása alkalmával tavasszal kijelentette, nem szeretné, ha Európa az Egyesült Államok vazallusának szerepét venné magára.

„A mi megközelítésünk nem Kína-ellenes, hanem Európa-párti. Mi európaiak kereskedni akarunk önökkel, tiszteletben tartva, hogy a kínai elnök Kína-barát eltökéltséggel rendelkezik, mi pedig Európa-párti elszántsággal”

– fogalmazott akkor Macron. 

Persze a kommunikáció továbbra is többtónusú. A francia gazdasági miniszter, Bruno Le Maire például egy alakommal úgy fogalmazott, Európának nem szabad belekeverednie egy Kína és az Egyesült Államok közötti patthelyzetbe, ehelyett a saját útját kell keresnie a gazdasági kapcsolatok megerősítésében. Az Európai Unió saját érdeke, hogy Kínával olyan célok érdekében dolgozzon, mint az éghajlatváltozás kezelése és a kereskedelem előmozdítása – tette hozzá a tárcavezető.

Washingtoni látogatásakor viszont azt is kifejtette, hogy Európa Kínával kapcsolatban „kockázatmentesítést” szeretne és ennek jegyében építi meg saját elektromos akkumulátor-gyárait, valamint kevésbé akar függeni Kínától a nyersanyagokat tekintve is. Mielőtt pedig a napokban elindult volna Pekingbe, Le Maire határozottan kiállt amellett, hogy az egyik legnagyobb kínai ruhagyártó vállalat ellen indítson eljárást a francia fogyasztóvédelmi hatóság, méghozzá az emberi jogok semmibevétele és a dolgozók sanyarú munkakörülményei miatt.

„Nem tudjuk, milyen pontosan körülmények között készülnek ott ezek a ruhák” – fogalmazott a miniszter.

A nem túl barátságos felvezetés után viszont egészen más hangot ütött meg a tárcavezető. Egyebek mellett azt mondta, hogy

„Franciaországban szívesen látják a kínai befektetőket, különösen az elektromos járművek és az akkumulátorok terén”.

Le Maire a Ho Li-feng gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős kínai miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélést követően beszélt erről. Kínai partnere természetesen üdvözölte ezeket a kijelentéseket és reményét fejezte ki, hogy Franciaország „méltányos, igazságos és megkülönböztetéstől mentes kereskedelmi környezetet fog biztosítani”. Ho Li-feng emlékeztetett: a kínai befektések csaknem 50 ezer új munkahelyet teremtettek Franciaországban az elmúlt években.

Ezt követően Le Maire a „Kínai Szilícium-völgynek” is nevezett Sencsenbe utazik majd tovább, ahol kínai befektetőkkel és vállalatvezetőkkel, köztük a BYD járműgyártó cég irányítójával is találkozik. A BYD azt fontolgatja, hogy elektromos járműgyárat nyit valahol Európában.

Azt is mondhatnánk tehát, hogy a francia gazdasági miniszter akkumulátorgyárakért ment „kilincsleni” Kínába.

Arról a jelek szerint szó sincs, hogy Franciaország el akarná vágni magát az USA legnagyobb ellenfelétől, még ha a szavak szintjén ez olykor fel is merül. Peking azt reméli, hogy a franciák stabilizálni tudják az EU Kína kapcsolatok megközelítését – mondta az említett találkozón a kínai miniszterelnök-helyettes, aki megjegyezte, Kína hajlandó elmélyíteni az együttműködést Franciaországgal olyan területeken, mint például a pénzügyek, a tudomány, vagy a technológiai innováció.

Nem mellékesen Kína Franciaország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unió és az Egyesült Államok mögött, és a francia cégek egy része régóta aggódik amiatt, hogy a világ két legnagyobb nagyhatalma közötti erősödő rivalizálás kereszttüzébe kerülhetnek.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések