Ha szereted a mediterrán konyhát, és hús nélkül készítenél valami egyszerű, finom és laktató ételt, az olaszok rakott padlizsánja épp kapóra jön.
A padlizsán az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldség. Grillezheted, készülhet belőle isteni krém, de töltheted is fűszeres raguval vagy zöldségekkel, és ínycsiklandó rakott ételt is varázsolhatsz belőle. Ezt a vegetáriánus változatot is feltétlenül próbáld ki! A zöldfűszerek a paradicsomszószt még izgalmasabbá teszik. A rétegek közé, valamint a tetejére mozzarella és parmezán is kerül.
Hozzávalók 4 személyre
👉 3 db padlizsán
👉 40 dkg daraboltparadicsom-konzerv
👉 15 dkg mozzarella
👉 10 dkg parmezán sajt
👉 2 evőkanál olívaolaj
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 1 teáskanál szárított bazsalikom
👉 1 teáskanál szárított oregánó
👉 só
👉 bors
👉 friss bazsalikomlevél a tálaláshoz
Elkészítés:
Vágd a padlizsánt vékony, körülbelül fél centi vastag szeletekre, és sózd be. Hagyd állni körülbelül 30 percig, majd öntsd le róla a vizet. Egy serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, tedd bele a padlizsánszeleteket, és süsd mindkét oldalukat aranybarnára. Szedd ki, majd itasd le róluk a felesleges olajat papírtörlővel.
A paradicsomszószhoz hevíts olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, és süsd pár percig, amíg illatos lesz. Ezután rakd hozzá a konzerves paradicsomot, sózd, borsozd ízlés szerint, majd fűszerezd szárított bazsalikommal és oregánóval. Főzd a szószt körülbelül 10-15 percig, hogy összeérjenek az ízek.
Egy közepes méretű tűzálló tál aljába kenj vékonyan paradicsomszószt. Rakj le egy réteg sült padlizsánt, majd szórd meg reszelt mozzarellával és parmezánnal. Folytasd tovább a rétegzést, a tetejére mehet a maradék sajt. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 30-35 percig, vagy amíg a sajt szépen ráolvad. Tálald friss bazsalikomlevelekkel.
0 Megjegyzések