A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Romákat késelt egy ukrán menekült Csehországban


Nagy felháborodást és feszültséget keltett a csehországi romák körében a tragikus kimenetelű szombati incidens. 


Szombaton este a Brünn melletti víztárolónál tűzijáték-fesztivált tartottak. Ott szólalkozott össze néhány roma egy 37 éves külföldivel, valószínűleg ukrán állampolgárral, aki az incidens során megkéselt két roma fiatalembert, később egyikük a kórházban belehalt sérüléseibe.

„A romák körében a történtek nagy felháborodást és ukránellenes hangulatokat váltottak ki" – nyilatkozott szerdán a CTK hírügynökségnek Petr Macál, az IQ Roma civil szervezet igazgatója. Az elkövetőt, akinek személyazonosságát hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, kedden egy brünni bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A roma közösség nagyon fel van háborodva és ukránellenes hangulat van kialakulóban. A romák veszélyeztetve érzik magukat.

Nagy jelentősége van annak, hogy a gyilkosság elkövetésével gyanúsított ember ukrán állampolgár" – állította Petr Macál.

Az orosz agresszió után több százezer ukrán állampolgár érkezett Csehországba, ami a már korábban is tapasztalható roma-ukrán ellentétek kiéleződéséhez vezetett. „A munkaerőpiacon az ukránok konkurenciát jelentenek a romák számára, részben elveszik a munkájukat" – mutatott rá Macál.

Tavaly február óta már mintegy 250 ezer ukrán vállalt munkát Csehországban, többnyire szakképesítést nem igénylő szakmákban. Ezt a munkát korábban döntően a csehországi romák végezték, akiket az olcsóbb konkurencia részben kiszorított a munkahelyekről.

A roma szervezetek és a cseh illetékesek egyaránt elítélték a szombati gyilkosságot, és nyugalomra intenek. Azt hangsúlyozzák, hogy a rendőrség már vizsgálja a történteket, s ki kell várni az eredményt. Több ismert roma személyiség felhívta közösségének tagjait, hogy egy ember cselekedete miatt ne támadják az egész csehországi ukrán közösséget, mert a kollektív bűnösség elve elfogadhatatlan.  

Néhány roma aktivista és szervezet viszont a közösségi hálózatokon keresztül szombatra tüntetést szervez Brünn központjában, s élesen bírálják a kormányzatot és a rendőrséget, hogy nem garantálják a román biztonságát. A prágai Romea hírportál szerdán arról írt, hogy kedden este Brünn belvárosában a romák egy csoportja megvert két ukránt.

Sajnos nagyon forrnak az indulatok" – mutatott rá Petr Macál a cseh hírügynökségnek nyilatkozva.

A brünni rendőrség szerdán megerősítette, hogy a szombati tragédia vizsgálata folyamatban van, s nyugalomra intette a közvéleményt.  

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések