A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Finnország 100.000 évre bebiztosította nukleáris hulladékának tárolását


Finnország egy óriási, több száz méterrel a föld alatt lévő bunkert épített a kiégett, azaz az atomreaktorokban már nem használt, de továbbra is rendkívül veszélyes nukleáris fűtőelemeknek. 


Az Olkiluoto sziget alapkőzetének 450 méteres mélységében fekvő Onkalo építése mintegy 20 éve kezdődött meg és 1 milliárd euróba került. Várhatóan két éven belül megkezdi működését, és ezzel a világ első, kiégett nukleáris fűtőelemek számára épített, állandó tárolóhelye lesz – írja a Kitekintő.hu.

"Mindenki ismerte a nagy aktivitású radioaktív nukleáris hulladékok geológiai tárolásának ötletét, de Finnország meg is valósítja"

– mondta Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, amikor 2020-ban meglátogatta a helyszínt.

Olkiluoto szigete három atomreaktornak ad otthont, melyek egymás mellett állnak a tengerparton. A harmadik csak idén indult el, és 15 év óta ez az első új reaktor, amely Nyugat-Európában áramot szolgáltat. Ezek a reaktorok, valamint a déli parton lévő Loviisában található két másik reaktor Finnország villamos energiájának 33%-át állítják elő.

Az „onkalo" finnül barlangot vagy üreget jelent. Valami olyan nagyot és mélyet, amiről nem lehet tudni, hol ér véget vagy egyáltalán véget ér-e. „A mi tudós- és mérnökgenerációnk felelőssége, hogy vállalja a hulladék ártalmatlanításának kihívását, ahelyett, hogy a jövő generációira hagynánk azt" – mondta Lewis Blackburn, a brit Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagokkal foglalkozó oktatója.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések