A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szélhámos tanácsadó Márki-Zay Péternél


Tatár Zoltán, Hódmezővásárhely korábbi jegyzője állítja: uniós milliárdokat remélt egy indiai csalótól Márki-Zay Péter polgármester, ezért önkormányzati információkat és a városházi dolgozók személyes adatait adta át neki több százezres fizetés mellett. Majd megpróbálta mindezt eltitkolni, pedig a csaló ellen feljelentést is tett,- számol be a Magyar Nemzet. 

Márki-Zay Péter polgármester, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje egy indiai csalót alkalmazott a Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatalban, akitől uniós milliárdok megszerzését remélte – állítja Tatár Zoltán, a település korábbi jegyzője. 

Tatár a közösségi médiában írt bejegyzésében arról számolt be, hogy a városvezető a szóban forgó „szélhámosból, dr. M. K. S.-ből még főtanácsadót is csinált 300 ezres havi fizetéssel”, de ami ennél is botrányosabb, „a városházi dolgozók személyes adatait és az önkormányzat egyéb bizalmas információit is kiadta neki”.

A Promenad24 erről szóló cikke szerint Márki-Zay Péter ötéves polgármestersége alatt sok mindenki dolgozott a városházán vagy a városházának egy fegyveres rablótól kezdve indiai csalón át a városvezető feleségéig. Megjegyzik, az is megdöbbentő, hogy a magát az átláthatóság élharcosának hirdető Márki-Zay mostanáig elhallgatta az indiai tanácsadó ügyét a vásárhelyiek elől. A volt jegyző közlése szerint a helyi közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy úgynevezett Greenfield pályázatra nyújtson be jelentkezést Hódmezővásárhely, amely a hivatal energetikai és szerkezeti korszerűsítését, az Andrássy úti homlokzatok megújulását, elektromos buszflotta beszerzését, a Hódtermál projekt kiszélesítését célozza meg. 

A program alapján az Európai Unióhoz lehetne fordulni támogatási kérelemmel. Szabó János alpolgármester ezzel kapcsolatosan kijelentette: ez a program abban segíthet, hogy a város teljesíteni tudja a 2020 júniusában vállalt negyvenszázalékos káros­anyag-kibocsátását. A beruházás költsége 29,7 millió euró, tehát majdnem 11 milliárd forint lenne. Az erről szóló előterjesztést a képviselő-testület megszavazta. 

A fenti döntés első évfordulóján Kis Andrea volt alpolgármester a közgyűlés nyílt ülésén kérdezett rá, hogyan áll a Greenfield-projekt. Márki-Zay viszont ekkor már abban sem volt biztos, hogy Greenfield vagy ELENA volt a pályázat neve. Mindenesetre közölte, hogy ilyen pályázat nincs.

Tatár Zoltán egykori jegyző szerint már 2022. január vége óta tudják a városházán, hogy az egész projekt mögött „egy indiai születésű szélhámos, dr. M. K. S. állt”. Ekkor tett ugyanis Márki-Zay büntetőfeljelentést az ügyben. Dr. M. K. S. egy 2021 augusztusában tartott rendezvényen ajánlotta fel a szolgálatait. Egy európai uniós biztossal fennálló munkakapcsolatára hivatkozva közvetlen uniós forrás megszerzését ígérte az önkormányzatnak. A polgármesteri kabinet akkori fejlesztési referense és Szabó János akkori alpolgármester konkretizálták a feladatait, majd megbízási szerződéssel alkalmazta őt az önkormányzat 2021. október 1-jétől, havi 100 ezer forint díjazásért.

Dr. M. K. S. részvételével munkacsoport alakult a Greenfield-projekt előkészítésére. Ennek során a fejlesztési referens összegyűjtötte az ebben részt vevő köztisztviselők szakmai önéletrajzát, majd átadta ezeket dr. M. K. S.-nek. Összegyűjtötték számára az önkormányzat teljes gépjárműállományára vonatkozó adatokat is. Dr. M. K. S. 2022. január 4. napjától önkormányzati főtanácsadói beosztásba került, köztisztviselői illetménye havi bruttó 300 ezer forint volt.

Az önkormányzat munkatársai csupán 2022. január közepén fogtak gyanút, megkeresték a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt, amelynek válaszából kiderült, hogy minden bizonnyal csalás történt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések