Hirdessen itt

Pentagon: a kínai hadsereg nem reagál vagy elutasítja a kapcsolatfelvételt


Ely Ratner, az Egyesült Államok Indo-csendes-óceáni biztonsági ügyekért felelős védelmi miniszterhelyettese azt állította, hogy a Pentagon az elmúlt hónapokban tett kísérleteit, hogy felvegye a kapcsolatot a kínai hadsereggel, figyelmen kívül hagyták vagy visszautasították. 

Lloyd Austin védelmi miniszter “hisz a Kínával való nyílt kommunikáció fontosságában, és mi igyekeztünk kiépíteni ezeket a nyílt kommunikációs vonalakat. Sajnos… sok nehézségbe ütköztünk, amikor telefonhívásokat, találkozókat, párbeszédeket javasoltunk” – mondta Ratner a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja által csütörtökön Washingtonban tartott rendezvényen.

Az egyesített vezérkari főnökök elnöke, Mark Milley tábornok, valamint az amerikai Indo-csendes-óceáni parancsnokság vezetője, John Aquilino admirális – és más katonai és civil tisztviselők – párbeszédet kértek Pekingtől, de “ezeket a kéréseket [elutasították vagy nem is válaszoltak rájuk” – mondta.

“Az Egyesült Államok és a Védelmi Minisztérium kinyújtotta a kezét a katonák közötti katonai szerepvállalás kérdésében, de még nem volt következetesen készséges partnerünk” – magyarázta Ely Ratner.

A két ország katonai tisztségviselői közötti párbeszéd kulcsfontosságú “a téves felfogás és a téves számítások megelőzése, valamint annak megakadályozása érdekében, hogy a válságok kicsússzanak a kezünkből” – hangsúlyozta a tisztviselő.

A legújabb példa erre, hogy a Pentagon kérésére, hogy Austin és kínai kollégája, Li Shangfu a jövő heti szingapúri Shangri-La Párbeszéd Fórumon tárgyaljon egymással, erre “sem így, sem úgy nem érkezett válasz” – jegyezte meg Ratner.

A Financial Times beszámolója szerint Peking e hónap elején közölte Washingtonnal, hogy “kevés az esély” arra, hogy Li leüljön Austinnal tárgyalni Szingapúrban, mivel a kínai védelmi vezető ellen szankciókat vezettek be az orosz fejlett fegyverek vásárlásában való állítólagos részvétele miatt. Ratner azonban azt állította, hogy ezek a korlátozások semmiképpen sem akadályozzák meg Li-t abban, hogy tárgyalásokat folytasson amerikai kollégájával. “A labda jelenleg az ő térfelükön van” – mondta.

Az amerikai és a kínai védelmi miniszterek legutóbb a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének novemberi kambodzsai csúcstalálkozóján tárgyaltak. Akkoriban Wei Fenghe volt Kína védelmi minisztere. Austin és Li – akit márciusban neveztek ki a posztjára – még nem találkozott személyesen.

A Peking és Washington közötti kapcsolatok tavaly augusztus óta súlyosan feszültek, amikor Nanacy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke ellátogatott az önigazgatású Tajvan szigetére, amelyet Kína saját területének részeként tekint. A kapcsolatok tovább romlottak a februári úgynevezett “kémléggömb” incidens után. Washington azt állította, hogy lelőtt egy kínai megfigyelő repülőgépet a területe felett, míg Peking azt állította, hogy az csupán egy meteorológiai ballon volt, amely véletlenül az Egyesült Államok területére tévedt. Antony Bliken amerikai külügyminiszter kínai látogatása, amelyet a válság miatt elhalasztottak, a mai napig nem pótoltak.

Múlt héten Kína vezető diplomatája, Vang Ji és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan az osztrák fővárosban, Bécsben tartott megbeszélést. Washington szerint mindkét fél egyetértett abban, hogy a februári incidens “sajnálatos” volt, és ígéretet tettek arra, hogy “helyreállítják a szokásos, normális kommunikációs csatornákat”. Kínai tisztviselők “érdeminek” minősítették a találkozót, hozzátéve, hogy Peking “továbbra is jól fogja használni a stratégiai kommunikáció e csatornáját” – jelentette az állami Hszinhua hírügynökség.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések