A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Letartóztattak két diákot Tunéziában egy rendőrséget kritizáló, szatirikus dal megírása miatt


A rendőrség egyelőre nem adott információt az üggyel kapcsolatban


Letartóztattak két diákot Tunéziában egy rendőrséget bíráló, szatirikus dal megírása és nyilvános eléneklése miatt – közölte szerdán az ügyvédjük, aki szerint tovább erősödnek a szólásszabadság eróziója miatti félelmek, mint ahogy az elmúlt két évben, Kaisz Szaíd elnök hatalomra kerülése óta folyamatosan.

Juszef Cselbi és Dia Nszir a héten feltöltöttek egy videóklipet a TikTok- és a Facebook-oldalukra. Ezen gúnyosan énekelnek arról, hogy a rendőrség mennyire kíméletlenül bánik a fogvatartottakkal, valamint arról, hogy mennyire elhibázott az ország kábítószer-ellenes törvénye.

Ügyvédjük, Imen Szuiszi elmondta: az a vád ellenük, hogy a közösségi médiában megsértettek másokat, és ezért akár egyévi börtönbüntetésre is ítélhetik őket.

A rendőrség és a belügyminisztérium egyelőre nem reagált.

A szólásszabadság és a média szabadságának kiharcolása kulcsfontosságú eredmény volt a tunéziaiak számára a 2011-es forradalom után, amely véget vetett Zin el-Abidin Ben Ali volt elnök uralmának, és elindította az arab tavasz néven ismertté vált tüntetés- és felkeléssorozatot az arab világban.

A jelenlegi elnök, Kaisz Szaíd 2021-ben feloszlatta a parlamentet, magához ragadta a hatalmat, és fogadkozott, hogy tiszteletben tartja az emberek szabadságjogait, és nem válik belőle diktátor. Ennek ellenére ellenfelei, akik az elnök lépéseit puccshoz hasonlították, azzal vádolják, hogy egyeduralomra tör, bebörtönzi ellenfeleit és elnémítja kritikusait.

Egy tunéziai fellebbviteli bíróság kedden ötévi börtönbüntetésre ítélt egy rádiós újságírót az ország biztonsági szolgálatairól szóló információk nyilvánosságra hozatala miatt. A tunéziai újságírók szakszervezete kritizálta az ítéletet, és azt is elmondták, hogy ez az eddigi legszigorúbb büntetés az ország történetében, amelyet újságíróra szabtak ki, még a legdiktatórikusabb időszakokban sem volt erre példa.

Idén a tunéziai rendőrség az állambiztonság elleni összeesküvés vádjával több prominens ellenzéki vezetőt is letartóztatott, amit az ellenzék a diktatórikus rendszer megszilárdításának nevezett. Szaíd elutasította az őt ért kritikákat, és kijelentette, hogy az ellenzék tagjai bűnözők és terroristák.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések