A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jens Stoltenberg: Minden szövetséges egyetért abban, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz


„Minden NATO-szövetséges egyetért abban, hogy Ukrajna a szövetség tagja lesz. Minden szövetséges egyetért abban, hogy Ukrajnának joga van a saját útját megválasztani és, hogy ezt nem Moszkvának, hanem Kijevnek kell eldöntenie. És harmadszor, minden szövetséges egyetért abban, hogy a NATO ajtaja nyitva áll. A kérdés az, hogy a csatlakozás mikor történhet meg, de erre vonatkozóan nem tudok ütemtervet mondani” – nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a The Washington Post amerikai napilapnak.


A NATO-főtitkár kijelentése különösen érdekes, hiszen a magyar kormány álláspontja az ukrán NATO-csatlakozással kapcsolatban az, hogy Budapest csak és kizárólag abban az esetben támogat minden integrációs törekvést, ha Kijev visszaadja a kárpátaljai magyaroknak azon jogait, melyekkel 2015 előtt rendelkeztek. Jens Stoltenberg már korábban is beszélt arról, hogy a háború sújtotta országnak jogos helye van a NATO-ban.

Micsoda?!

– reagált akkor Twitter-bejegyzésében Orbán Viktor kormányfő.



Az interjú további részében Stoltenberg elmondta, jelenleg az a sürgős feladat, hogy Ukrajna szuverén, független nemzetként érvényesüljön, hiszen enélkül nincs is miről tárgyalni. A főtitkár rámutatott: jelenleg segítjük Ukrajnát a védelmi és biztonsági intézményeik további reformjában és modernizálásában.

Annyit mondhatok, hogy most együtt dolgozunk velük a szovjet felszerelésekről, doktrínákról és szabványokról való áttérésben a NATO-doktrínákra és szabványokra, hogy fegyveres erőik kompatibilisek legyenek a NATO-erőkkel

– árulta el.

A NATO-főtitkár az interjúban elmondta, hogy az orosz–ukrán háború alapjaiban változtatta meg a NATO-t, ám azt is hangsúlyozta, hogy a háború már 2014-ben elkezdődött. Éppen ezért a NATO harcképes csapatokat helyezett a szövetség keleti részébe (Lengyelország, Baltikum) és az erőit magasabb készültségi szintre helyezte. Hozzátette:  NATO-szövetségesek Európában és Kanadában összesen 350 milliárd dollárt fordítottak védelmi kiadásokra 2014 óta, amely egy jelentős összeg.

A nukleáris fenyegetésről Stoltenberg úgy nyilatkozott: a NATO-nak a háborúban két feladata: támogatni Ukrajnát és megakadályozni az eszkalációt.

Hogy teljesen világossá tegyük, mi nem vagyunk részesei a konfliktusnak

– nyomatékosított a NATO-főtitkár, és egyben utalt arra, hogy valamennyi fegyver és lőszerfelajánlást a tagállamok mint szuverén entitások, és nem a politikai és védelmi szövetség egységként teszi meg.



Ugyanakkor hozzátette:

Ha Putyin elnök győz, az tragédia az ukránok számára, és veszélyes mindannyiunk számára, beleértve az Egyesült Államokat is, noha a NATO együttesen a világ katonai erejének az ötven százalékát és a világ gazdasági erejének a felét képviseli.

Az ukránok ellentámadásáról pedig elmondta, hogy a tél óta rengeteg nyugati fegyver, lőszer, pótalkatrész érkezett Ukrajnába, és számos katonát azóta ki is képeztek – utalt arra, hogy a szövetségesek a télen több mint kilenc dandárt képeztek ki, amelyek most már teljesen felszereltek, harci erejük jelentős, hiszen mások mellett 230 harckocsijuk is van.

A The Washigton Post kérdésére, miszerint a főtitkár el tudja-e képzelni, hogy a NATO – annak ellenére, hogy az észak-atlanti térségre fókuszál –  konfliktusba keveredik Kínával, Stoltenberg úgy fogalmazott: a NATO nem válik globális szövetséggé, és a kollektív biztonsági garanciák a NATO területére vonatkoznak a jövőben is.

Ugyanakkor bármilyen gazdasági, vagy kereskedelmi konfliktus Tajvanon és környékén mélyreható következményekkel jár mindannyiunkra nézve, amelyet a szövetség sem hagyhat figyelmen kívül

– tette hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések