A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Böjte Csaba: Megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy Ukrajnában nem szabad a békéért imádkozni


Jézus nem ígérte a követőinek, hogy könnyű menet lesz. Azt mondta, aki követni akarja, az vegye vállára a keresztjét – mondta a Mandinernek adott interjúban Böjte Csaba. A ferences szerzetes szerint az identitáskrízis utolérte a hazai keresztény közösségeket is, azonban optimista, mert kontinensünk gondolkodását alapvetően ma is Jézus tanítása formálja. Az interjúban Böjte Csaba a nagyszabású terveit is felfedte.

Böjte Csaba ferences szerzetes nagy terveket sző a közeljövőre: szeretné ugyanis a keresztény üzenetet elvinni Nyugat-Európába, a szavaival élve „lefújni kicsit a hamut a parázsról”.

A Mandinernek adott interjúban elmondta, hogy a keresztény Európát sokan temetik, ám ő mégis úgy véli, a bajban lévőt segíteni kell. Az ötlet hátterében Szent Márton püspök története áll, aki régen Magyarország védőszentje volt, és aki békét teremtett egy ellenséges táborral való tárgyalás útján.

Böjte Csaba egy hatalmas zarándoklatot tervez, hogy elvigye a magyar keresztények szeretetét és üzenetét nyugati testvéreiknek. Az út célja az aacheni ünnepi szentmise, ahová Erdő Péter bíborost is meghívták. A tervek szerint ötszáz ember fogja elkísérni a bíborost tíz busszal.

Identitáskrízisben a magyar keresztények

Böjte Csaba szerzetes úgy véli, hogy a kereszténység identitáskrízissel küzd, és eljött az ideje egyfajta „Karoling-reformnak”. Szent István és Szent László példaképei, akik a keresztény Európa eszményét akarták megvalósítani, fontos útmutatást adhatnak számunkra.

A szerzetes szerint a kereszténységnek nem a legyőzés, hanem a meggyőzés, az integráció és az evangelizáció kell hogy a célja legyen.

Azt érzem, hogy itt, Magyarországon is valamiféle identitáskrízissel küzdenek a keresztények

– jelentette ki.

Böjte Csaba szerint a mai kereszténység „mindenki ellen harcol”, miközben a keresztény tanítások szerint az ellenséget nem legyőzni, hanem meggyőzni és integrálni kell.

Példaként említi Szent Mártont és a bibliai Saul történetét, aki Jézus hatására Pál lett, és a szeretethimnusz szerzőjeként nagyban gazdagította az egyházat. Böjte arra buzdít, hogy küzdjünk eszményeinkért és gyökereinkért, nem pedig valami ellen.

A béke a legfontosabb üzenet

A ferences szerzetes szerint a békére való törekvés lesz Ferenc pápa magyarországi látogatásának központi témája.

Megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy Ukrajnában nem szabad a békéért imádkozni, csakis a győzelemért. De, hála istennek, Magyarország a béke szigete, ezt pedig a pápa nagyra értékeli

– fogalmazott Böjte. Felidézte Teréz anya szavait, miszerint Isten a gazdagokat nem tudja jóllakatni, és arra hívta fel a figyelmet, hogy ha még a maffia tagjai is képesek egyezségre jutni, akkor a nagyhatalmak miért nem. Úgy véli, az emberek többsége azonnali békét szeretne, de az érdekérvényesítésben erős üzletemberek és fegyvergyárak túlsúlyban vannak.

A szerzetes hangsúlyozza, hogy a keresztényeknek nem szabad elfelejteniük, hogy Jézus a szent három nap során csak egy embert gyógyított meg: azt, aki fegyverrel az életére tört. Ebből Böjte azt a tanulságot vonja le, hogy a béke mindent megold, míg a háború mindent elpusztít.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések