A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nyomozás a Hold sötét oldalán


Az ősrobbanást követő 380 ezredik évben keletkezett rádióhullámokat kutatnák az amerikaiak


Ősi rádióhullámokra vadászna a Hold sötét oldalán a NASA – erről írt kedden a PC Fórum a NASA honlapjára hivatkozva.

A NASA és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma azt tervezi, hogy a Holdtól a Föld távol első, sötét oldalára egy óriási, rádiójelek fogására alkalmas berendezést telepít. A Hold-rádiótávcsővel az űrkutatási hivatal olyan ősi rádióhullámokra szeretne vadászni, amelyeket mindössze 380 ezer évvel az ősrobbanást követően bocsátottak ki.

A NASA szerint az így gyűjtött adatok alapján még közelebb kerülhetnénk az univerzum kezdetének és eredetének megismeréséhez. Jelenleg erre csak a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás (CMBR) alapján vonhatunk le következtetéseket, az annak alapján megalkotott teóriáink azonban meglehetősen hiányosak jelenleg. Ugyanakkor egy, a Hold sötét oldalára telepített rádióteleszkóp nem szenved ettől a problémától, hiszen nemcsak, hogy több százezer kilométeres sugarában nem működne mesterséges rádióforrás, de még a földi jelek elől is le lenne árnyékolva maga a Hold által.

Mivel a Hold a Földhöz képest úgynevezett kötött tengelyforgással rendelkezik, ezért mindig ugyanaz a fele fordul a Föld felé. Így a Hold sötét oldalára telepített rádióteleszkóp folyamatosan árnyékolva lenne a földi rádiójelektől, és ezek zavaró befolyása nélkül az eddiginél sokkal pontosabb méréseket végezhetne, illetve sokkal gyengébb jeleket is érzékelni tudna.

Ugyanakkor a holdi működés számos problémát is felvet. Ezek közül a legnagyobb az óriási hőingadozás, az energiatermelés kérdése, valamint az, hogy nincs hatékony módszer a berendezések hűtésére. Ez a Marson nem lenne gond, mert annak a bolygónak van egy vékony légköre, de a Holdnak nincs, így ott nincs közeg, ami felé a hőt a berendezések le tudnák adni.

Ennek ellenére a NASA úgy gondolja, meg tudja oldani ezeket a problémákat, és képes a szóban forgó rádióteleszkóp megépítése a Hold túloldalán. Az űrügynökség szerint a terv első lépéseit a 2025-ben a Holdra induló küldetések részeként kezdhetik el végrehajtani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések