A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kitoloncolhatják Japánból azokat, akik háromnál többször folyamodnak menekültstátuszért


Nagyon kevés menekültet fogadnak be, a 2021-ben megítélt 74 státusz rekordot jelentett az ország történetében


A japán kabinet kedden jóváhagyta azt a bevándorlási törvénymódosítást, amely tartalmazza azt a vitatott intézkedést, amely lehetővé teszi, hogy kitoloncolják az országból azokat, akik már több alkalommal folyamodtak menekültstátuszért – jelentette a Kyodo japán hírügynökség.

A bevándorlási törvény módosítására vonatkozó legfrissebb indítványok nagyrészt megegyeznek a 2021-es törvénymódosítás megváltoztatására irányuló javaslatokkal, amelyeket akkor végül visszavontak az ellenzék erős tiltakozása és egy 33 éves, bevándorlási intézményben fogva tartott Srí Lanka-i nő halála miatt.

Bár a kormány a törvényjavaslatot még az országgyűlés jelenlegi ülésszakán hatályba léptetné, a kitoloncolás előtt álló külföldiek elszállásolására vonatkozó új szabály beépítése továbbra is a külföldi állampolgárokat támogató csoportok ellenállásába ütközik, amiért az ellenzéki pártok megpróbálhatják megakadályozni a törvény elfogadását. A módosítások célja a japán „őrizet központú” bevándorláspolitikai modellel kapcsolatos problémák megoldása, amely a kitoloncolást elutasító külföldi állampolgárok hosszú ideig tartó fogva tartását eredményezte.

„A kitoloncolás elkerülésére és a hosszas fogva tartásra vonatkozó kérdéseket gyorsan meg kell oldani. A rendszer megvédi azokat, akik védelemre szorulnak, és szigorúan fellép a szabályszegőkkel szemben” – mondta Szaito Ken japán igazságügyi miniszter egy keddi sajtótájékoztatón.

A bevándorlási törvénymódosításra tett javaslat lehetővé tenné a kormány számára, hogy kitoloncoljon mindenkit, aki háromszor vagy többször nyújt be menedékkérelmet, ha nem tudja megfelelően indokolni, hogy miért jogosult védelemre.

A javaslatok között szerepel egy olyan kiegészítő védelmi rendszer bevezetése is, amely lehetővé teszi a tartózkodási engedély megadását olyanoknak, akiknek körülményei nem felelnek meg a menekültstátusz feltételeinek. Annak érdekében, hogy a kormány elkerülje a külföldi állampolgárok hosszas fogva tartását, a törvénymódosítási javaslatok új felügyeleti rendszert is életbe léptetnek, amelyben az érintettek – kijelölt támogatók vagy felügyelők irányítása alatt – ideiglenesen társadalmi-gazdasági tevékenységekben vehetnek részt.

Japán nagyon kevés menekültet fogad be évente, a 2021-ben megítélt 74 menekültstátusz rekordot jelentett az ország történetében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések