A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kína és Oroszország megüzente Amerikának, hogy úgy leverik a dollárt, mint vak a poharat


Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping a két állam kapcsolatainak további erősítéséről, gazdasági és külpolitikájuk összehangolásáról állapodott meg 


Oroszország stratégiai beszállítója Kínának kőolajból, földgázból, beleértve az LNG-t is, továbbá szénből és villamos energiából. Az atomenergetikai létesítmények építése a tervek szerint halad. Az orosz üzleti élet pedig képes kielégíteni a kínai gazdaság növekvő energiaigényét mind a folyamatban lévő, mind a megállapodás előtt álló projektek esetében – szögezte le Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök kedden zárt körű megbeszélést folytatott kínai kollégájával. Az egyik központi téma a Szibéria ereje 2-projekt, amelynek minden paraméterében megállapodtak a felek – derült ki a RIA Novosztyi tudósításából. A hírügynökség jelentése szerint az új vezetéken keresztül évi ötvenmilliárd köbméter gáz érkezhet Mongólián keresztül Kínába, ami „megbízható, stabil ellátást jelentene Oroszországból”. Vlagyimir Putyin emellett jelezte: Moszkva támogatja Peking tervét – sőt, kifejezetten szorgalmazza, hogy az ázsiai, afrikai és amerikai országokkal folytatott, nemzetközi kereskedelemben jüanban történjék az elszámolás.

Ami az orosz–kínai kapcsolatot illeti, az orosz elnök szerint tovább kell erősíteni a nemzeti valuták szerepét, valamint bővíteni kell a pénzügyi és banki struktúrák kölcsönös jelenlétét. Hozzátette: a két ország közötti kereskedelmi forgalom kétharmadát már jelenleg is rubelben és jüanban bonyolítják le.

Szó esett arról is, hogy Oroszország és Kína munkacsoportot kíván létrehozni az északi-tengeri útvonal tranzitpotenciáljának fejlesztése érdekében.

Az informatikai együttműködés is szorosabbá válhat a két állam között. Vlagyimir Putyin elmondta: Oroszország és Kína világelsővé válhat a mesterséges intelligencia és az információs technológia fejlesztése területén, ha összekötik potenciáljukat.

„Gazdag tudományos potenciálunk és termelési képességeink egyesítésével Oroszország és Kína világelsővé válhat az informatika, a hálózati biztonság és a mesterséges intelligencia területén” – fogalmazott, hozzátéve: a technológiai szuverenitás biztosítása kulcsfontosságú az Orosz Föderáció és a Kínai Népköztársaság kiszámítható és megingathatatlan fejlődésének fenntarthatóságához.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések