A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

IT-iparág: a nők többet akarnak keresni


A szektorban dolgozó magyar nőknek csak 45,2 százaléka elégedett a fizetésével egy kutatás szerint


Az IT-iparágban dolgozó magyar nők 66 százaléka kapott fizetésemelést tavaly, azonban csak 45,2 százalékuk elégedett a keresetével – közölte a No Fluff Jobs kedden az MTI-vel.  

A nemzetközi IT-állásportál már negyedik alkalommal elemezte a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit. Ehhez a vizsgált országokból 4651 informatikában dolgozó vagy ezen a területen első munkahelyét kereső nő bevonásával készítettek felmérést, amelyben Magyarországról 622-en vettek részt.  

Megállapították, hogy a magyarországi női informatikusok 35 százalékát 400 és 600 ezer forint közötti havi bérért alkalmazzák, de jelentős százalékuk nem elégedett a bérezésével, és 50–70 százalékkal többet szeretne keresni.

A legmagasabb fizetéseket Hollandiában regisztrálták, ahol a női informatikusok 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 776 ezer és 980 ezer forint között keres. A legalacsonyabb fizetések viszont Ukrajnában voltak, ahol az informatikában dolgozó nők 26 százalékának a fizetése 204 ezer és 367 ezer forint között mozog.

A lengyel, ukrán, magyar, cseh és holland nők átlagosan 13 százalékkal alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak. A felmérés szerint a technológiai iparban dolgozó magyar nők 63 százaléka nem tudja, hogy az azonos pozícióban és azonos tapasztalattal rendelkező férfiak mennyit keresnek.

Arra is kitértek, hogy tavaly a magyar női informatikusok 25,73 százaléka váltott munkahelyet, amelynek fő tényezője a magasabb jövedelem volt. Ezen felül a válaszadók jelezték, hogy olyan környezetben szeretnének dolgozni, amely megfelelő vállalati kultúrát biztosít, és lehetővé teszi a távmunkát, 4,76 százalékuk pedig a nemi diszkriminációval indokolta döntését.

A magyarországi továbbképzések nemi arányairól a Codecool és a Software Development Academy HR-menedzsere, Nyitrai Orsolya a közleményben elmondta, a kezdetekben a végzett diákok között a nők aránya közel 20 százalékos volt. Az utóbbi időben a Codecool rövidebb IT-képzései is egyre népszerűbbek a női résztvevők között is, így mára már ez az arány megközelíti a 25 százalékot.

A No Fluff Jobs innovatív IT-állásportált 2014-ben Lengyelországban alapították. A vállalat 2019-ben nyitotta meg magyarországi irodáját, majd 2020-ban Csehországban, 2021-ben pedig Ukrajnában, Fehéroroszországban és Szlovákiában is piacra léptek. 2021-ben a portálon több mint 7000 nyitott pozíciót kínáltak, nemzetközi látogatottsága elérte az 2 000 000 egyedi felhasználót.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések