A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Női kosárlabda Euroliga: kikapott a címvédő Sopron Basket Isztambulban


A török Fenerbahce nyerte meg a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjében az egyik fél második győzelméig tartó párharc első mérkőzését


A magyar bajnok 8/6-os győzelmi mutatóval fejezte be az alapszakaszt, ami a negyedik helyre volt elég a B csoportban. Ez egyben azt is jelentette, hogy a negyeddöntőben az A jelű nyolcast megnyerő Fenerbahce várt Gáspár Dávid tanítványaira, a törökök – a teljes mezőny legjobbjaként – 12/2-vel álltak úgy, hogy két vereség után sorozatban 12 sikernél tartottak a nemzetközi szezonban.

A soproniak legutóbb a tavalyi fináléban találkoztak a Fenerrel, amikor 60–55-re legyőzték a 13 ezer szurkolótól támogatott házigazdákat Isztambulban, és két bronzérem után elhódították történetük első Euroliga-serlegét. Az már kevésbé volt hízelgő a magyarokra nézve, hogy a két klub eddigi 25 találkozójából csak hetet tudtak megnyerni. A mesés költségvetésű török alakulatban olyan klasszisok álltak bevetésre készen, mint a kétszeres olimpiai bajnok Breanna Stewart, a WNBA-győztes Emma Meesseman és a korábbi magyar válogatott Courtney Vandersloot, a háromszoros WNBA All-star Kayla McBride és a kétszer az Euroliga legjobbjává választott ukrán Alina Jagupova. Vandersloot és McBride korábban megfordult a Sopronban is.

A 26. csata magyar szempontból ígéretesen indult, az 5. percben ugyanis 3–10 állt a nagyórán, főként a magyar állampolgársággal is rendelkező Turner Yvonne és a szerbekkel kétszeres Európa-bajnok Jelena Brooks révén, akinek a szövetségi kapitánya éppen a Fener kispadján ülő Marina Maljkovic volt a sikerek idején. A törökök 12–12-nél utolérték a friss Magyar Kupa-győztest, majd átvették a vezetést, és hét ponttal elhúztak (21–14).

A zöld–sárgák rendezték a sorokat, és második negyedben remek védekezéssel egy pontra feljöttek, főként a WNBA-bajnok és vb-bronzérmes ausztrál Ezi Magbegor révén. A nagyszünetben 40–35 volt az állás a hazaiak javára.

A félidei statisztikában a legszembetűnőbb különbség az volt, hogy amíg a házigazdák 17-szer állhattak a büntetővonalra – és ebből 15 pontot dobtak –, addig a Sopron csak hatszor próbálkozhatott, 4 pontot szerezve.

Térfélcsere után a vendégek kerültek előnybe (40–41), majd McBride két triplájára az ausztrál Alice Kunek válaszolt eggyel. A törökök többször is megléptek négy-öt pontra, de nem tudták lerázni a magyar bajnokot.

A 62–58-ról induló zárószakaszt a Fener 9–1-gyel kezdte, ami sorsdöntőnek bizonyult, 12 pontos hátrányból a vendégek már nem tudtak visszakapaszkodni. A Gáspár-csapat legjobbja Magbegor lett 17 ponttal.

Az egyik fél második győzelméig tartó negyeddöntő pénteken folytatódik Sopronban, szükség esetén a harmadik összecsapásra ismét Isztambulban kerül sor jövő szerdán.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések